Empty – Etica Profana Negativa

Empty – Etica Profana Negativa
Osmose Productions, 2014

De nieuwe Emptiness werd voor mijn ogen weggekaapt, ik moest het stellen met Empty. Deze Spaanse band was mij onbekend, ook al zijn ze al negentien jaar aan het timmeren aan de welbekende zwarte weg. Osmose Productions, het roemruchtige label, brengt het vierde album van deze mannen uit, genaamd Etica Profana Negativa.

Het was best wel een meevaller, deze Empty. Ze keren terug naar de hoogtijdagen van Burzum en mengen het met stijlelementen van Emperor‘s In the Nightside Eclipse/Reverence. Om de depressiviteit wat meer kracht bij te zetten weerklinken her en der zeer solide baslijnen die me doen denken aan het spel van Phil Cirone, die bij het Zweedse Shining speelde. Vooral in de openingsminuut van The Funeral Song Be Sung is dit goed te horen. Op bepaalde momenten durft het wel even bijzonder atmosferisch worden en gaat het de psychedelische US blackmetal-kant op, zij het met mate.

Een fijne terugkeer naar het begin van de jaren ’90, ook al ligt het er soms vingerdik op. Gelukkig is de productie niet al te hedendaags, persoonlijk irriteert het me als men oudere muziek terugneemt en het “bijhorende” geluid achterwege laat in de tijd. Luister even een liedje mee en wie weet ga je mee in de trip terug.

Tracklisting:
Empty

  1. …and Also Misery
  2. Terrifying Lucidity of the Wakefulness
  3. The Funeral Song Be Sung
  4. Born Under the Sign of a Moribund Star
  5. Kind Solace in a Dying Hour
  6. The Deepest Void
  7. The Tree of Dying Fruit

Line-up:

  • Orgall – Gitaar
  • Drizzt – Keel, Bas
  • Vanth – Keel, Vocals
  • Naemoth – Drums

Links: