Crowbar – Symmetry In Black

Crowbar – Symmetry In Black
E1 Music, 2014

Beweren dat ik een echte kenner ben van Crowbar, dat ga ik niet doen. Ik ben er wel bekend mee, zo heeft het album Lifesblood for the Downtrodden een speciale plaats in mijn leven gekregen door enkele nummers die heel relevant waren in mijn persoonlijke geschiedenis. Dat is geen toeval, want hoewel de mannen van Crowbar er ruig uitzien en klinken zijn de teksten van heel openhartig, bij momenten zelfs breekbaar. Van Crowbar verwacht je ondertussen muzikaal geen grote veranderingen meer en is het vooral uitkijken naar de nummers, de teksten, de impact.

Symmetry In Black had mij vrij snel in zijn zak zitten. Eerlijke nummers over geloof en goedgelovigheid, vertrouwen, kwetsbaarheid, manipulatie en soortgelijke onderwerpen, gebracht op een ouderwets doorleefde manier, alsof het allemaal vers in het geheugen van zanger Kirk Windstein ligt. Een zeldzaamheid in metalland, waar vele teksten behoorlijk vaag en cliché zijn. Qua sound is er ondanks mijn eerdere stelling “dat het wel hetzelfde zou klinken” toch wel een koerswijziging merkbaar. Of het met de nieuwe bassist te maken heeft weet ik niet, maar het klinkt toch allemaal net iets logger. Lomp was het al, echte versnellingen zijn sowieso niet het handelsmerk van Crowbar (al is Symbolic Suicide wel een opwindende uitzondering) en grooves zijn er nog steeds, maar er zit een zekere schwung in bepaalde nummers die ik niet hoorde. The Taste of Dying bijvoorbeeld, of The Foreboding, waar ik een soort van Alice In Chains-grunge in hoor. Ook de andere nummers klinken consequent laagtoniger, naar klassieke doommetal in feite. Niet dat ik het storend vind trouwens. Uitzondering op voorgaande regel – en Crowbar in zijn algemaan, is het akoestische Amaranthine, een kippenvelnummer wanneer je alleen thuis bent en je afvraagt of je laatste dagen er ook zo zullen uitzien. Mooi.

Niet mijn favoriete Crowbar omwille van het grotere aandeel doom (en grunge), maar al zou het een album een injectie stoner bevatten, het zou mij wellicht nog meer bevallen. Mijn voorkeur gaat trouwens uit naar bovenstaand nummer. Hoe dan ook: solid as a rock, a really really solid rock that is. Crowbar, dames en heren, er van gehoord hebben volstaat niet.

Tracklisting:
Crowbar

  1. Walk with Knowledge Wisely
  2. Symmetry in White
  3. The Taste of Dying
  4. Reflection of Deceit
  5. Ageless Decay
  6. Amaranthine
  7. The Foreboding
  8. Shaman of Belief
  9. Teach the Blind to See
  10. A Wealth of Empathy
  11. Symbolic Suicide
  12. The Piety of Self-Loathing

Line-up:

  • Kirk Windstein – Gitaar en stembanden
  • Matt Brunson – Gitaar
  • Tommy Buckley – Drums
  • Jeff Golden – Bas

Links: