Mastodon – Once More ‘Round the Sun

Mastodon – Once More ‘Round the Sun
Reprise, 2014

Mastodon is een van de belangrijkste en grootste metalbands van de laatste vijftien jaar. De band bracht iets nieuws en verfrissends aan de metaltafel met Remission en daarna leverde het gezelschap met Leviathan een ware metalklassieker af. De progressievere kanten van Mastodon kwamen tevoorschijn op Blood Mountain en kwamen tot wasdom op Crack the Skye. The Hunter was de meest makkelijk in het gehoor liggende plaat van de band tot nu toe. Nu is er dan het zesde album met de naam Once More ‘Round the Sun.

Once More ‘Round the Sun zet de toegankelijkere directie van The Hunter door, al worden er wel meer oude elementen terug gepakt. Een track als The Motherload is namelijk echt een rechttoe-rechtaan rocktrack met een ontzettend pakkend refrein. Ook High Road heeft een behoorlijk poppy refrein met mooi harmonieus gitaarwerk van Hinds en Kelliher in het midden van de track. Het onheilspellende Chimes At Midnight pakt juist de kronkelende riffstijl van Blood Mountain weer op. De productie van Nick Raskulinecz is een stuk rauwer en Mastodon klinkt hier weer echt levendig, iets dat ik eerlijk gezegd op The Hunter miste. Op het gebied van vocalen hebben er ook wat veranderingen plaats gevonden: drummer Brann Dailor zingt het meeste en dat is alleen maar goed. Hij heeft namelijk een hele aangename stem om naar te luisteren. Ook neemt Troy Sanders veel vocalen voor zijn rekening. Brent Hinds blijft wat meer op de achtergrond, maar levert weer geweldige gitaarsolo’s af.

Ondanks de toegankelijkere sound heeft de band zijn rare streken niet volledig weg gelaten. Het beste voorbeeld is Aunt Lisa dat met zijn op het verkeerde been zettende ritme en het verknipte riffwerk, spacy geluidseffecten en een cheerleader chant die hoogst waarschijnlijk een knipoog naar Be Aggressive van Faith No More is je veel kanten opstuurt in vier minuten. Scott Kelly (Neurosis) heeft zijn gebruikelijke gastbijdrage op de afsluiter Diamond In The Witch House dat de meest sludgy track van de plaat is met Neurosis-achtige drums en riffs. Dailor drumt steeds rustiger en minder als een bezetene die razend en onvoorspelbaar over de trommels gaat, iets dat geweldig was, maar nu ondersteunt hij de songs meer. Daarbij zijn nog genoeg ritmische hoogstandjes te horen in bijvoorbeeld Asleep in the Deep en Halloween. Vooral de laatste track heeft een heerlijk opzwepend tempo met prominente baslijnen en een sfeervol refrein.

De hoes is er een die gelijk opvalt, je vindt hem prachtig of het is het meest hoofdpijn opwekkende gedrocht dat je in tijden hebt gezien. Ik behoor tot de eerste groep, een geweldig psychedelisch werkje van de artiest Skinner. Kleurrijk, iets dat wel bij deze plaat past. Mastodon laat op deze zesde muzikale worp veel kanten van zichzelf horen zonder de focus te verliezen. Heel erg constant en vooral belangrijk, een plaat met veel ”replay value” die heel aangenaam is om naar te luisteren.

Tracklisting:
Mastodon – Once More 'Round the Sun

  1. Tread Lightly
  2. The Motherload
  3. High Road
  4. Once More ‘Round the Sun
  5. Chimes at Midnight
  6. Asleep in the Deep
  7. Feast Your Eyes
  8. Aunt Lisa
  9. Ember City
  10. Halloween
  11. Diamond in the Witch House

Line-up:

  • Brent Hinds – Gitaar, Zang
  • Bill Kelliher – Gitaar
  • Troy Sanders – Bas, Zang
  • Brann Dailor – Drums, Zang

Links: