Khroma – Collapse

Khroma – Collapse
Inverse Records, 2014

Perfecte titel. Dit debuut uit de hoofdstad van Finland is inderdaad een opeenvolging van collisies. Twee gigantische kometen boordevol chroom die aan hoge snelheid recht op elkaar botsen. Alleen: mag je dan zeggen dat je industrial metal maakt?

Eigenlijk niet. Het geraakt niet verder dan trage basdrumgeleide poliritmische granietinslagen boordevol digitaal dynamiet. Enige variant zijn van die enkelsnarige, op hiphopritmes gespeelde Korn-riffs met grommende bassen ertussen. Ze versmelten die onstabiele poliritmiekblokken dan wel met een knetterende lading mechaniek en atmosferische soundscapes; doordat ze dat zo traag en monotoon doen, wordt het echt enerverend. Vergelijk het met een Youtubefilmpje dat om de haverklap stilvalt, omdat je internetconnectie het te traag inlaadt. Aan de hoge kreet ligt het niet, die puft Riku eruit met een rebellie die stenen uiteen laat spatten.

Khroma laat horen dat het een loodzware atoomkracht bezit, een stevige strottenwringer in huis heeft en zinderende electroshocks kan ontsteken. Nu moeten ze meer doen dan dat laten horen, nu moeten ze daar nummers van maken. Er tempowissels insteken, riffs mee smeden, dat soort zaken. Benieuwd of ze dat gaan khunna!

Tracklisting
Khroma-Collapse

  1. Collapse
  2. Keep You Whole
  3. A Vessel To Steer
  4. Panopticon
  5. Cypher
  6. Shards Reflect
  7. Distorted
  8. Exif Data
  9. The Martyr Acts

Line-up:

  • Riku Rinta-Seppälä – Vocalen, electronica
  • Joni Tanskala – Gitaar, mixing
  • Maarik Leppä – Basgitaar
  • Antti Honka – Drums, visuals
  • Mikko Merilinna – Gitaar, Keyboards

Links: