Feed the Rhino – The Sorrow and the Sound

Feed the Rhino – The Sorrow and the Sound
Century Media, 2014

Feed the Rhino heeft na twee platen een contract bij Century Media gekregen. De Britse band toerde vorig jaar met het Belgische Steak Number Eight door Engeland en nu is er een derde plaat met de naam The Sorrow and the Sound.

Deze band bevindt zich tussen veel verschillende paden in. De meest energieke troeven van de band zijn aan het begin van het album gezet. New Wave is echt de gangmaker met zijn stuwende en groovende ritme en Lee Tobin die de longen uit zijn lijf schreeuwt. Bij Give Up heeft het hoekige riffwerk bij vlagen een southern flair die ook een band als Every Time I Die in zich heeft. De refreinen zijn groots opgezet met cleane zang en gang shouts. Duidelijk bedoeld als meezingers tijdens optredens, daarna gaat Feed the Rhino een andere kant op. Het Deftones-achtige Black Horse is een meeslepende en dynamische track die behoorlijk afwijkt van de rest en Tobin laat zich van zijn gevoelige kant horen die meer voorbij komt door het album heen. De toon wordt bij tracks als Revelation Not Revolution en Set Sail For Treason ook melancholischer met gitaarwerk dat een stuk veelzijdiger is. Het constante wisselen tussen de eerder genoemde vocale stijlen (schreeuw, clean, gang shouts) gaat een beetje vervelend worden richting het einde.

Een vleug post-hardcore, gekke mathy trekjes, meezingrefreinen, wat dromerige elementen en dan heb je Feed the Rhino. De Britten hebben een sound die van veel markten thuis is en daarmee genoeg mensen zal aanspreken. Daar zit ook een beetje het knelpunt, de plaat is niet echt constant. Vooral de momenten die een stuk melodieuzer en dramatischer uit de hoek komen vallen bij mij niet zo in de smaak, de catchy knallers aan het begin vind ik wel heerlijk.

Tracklisting:
Feed the Rhino – The Sorrow and the Sound

  1. New Wave
  2. Give Up
  3. Behind the Pride
  4. Black Horse
  5. Finish the Game
  6. Revelation Not Revolution
  7. Set Sail for Treason
  8. Deny and Offend
  9. The Sorrow and the Sound
  10. Bright Side of a Dark Ride
  11. Keep Your Purpose Hitman
  12. Another Requiem

Line-up:

  • Lee Tobin – Zang
  • James Colley – Gitaar
  • Sam Colley – Gitaar
  • Oz Craggs – Bas
  • Chris Kybert – Drums

Links: