Minot – Equal / Opposite

Minot – Equal / Opposite
The Mylene Sheath, 2014

Post-rock die niet klinkt als Explosions In The Sky. Dat is het etiket dat de Amerikaanse band Minot plakt op de eigen muziek. Er is wat onduidelijkheid om de hoeveelste plaat het gaat, maar in elk geval is de band nog behoorlijk jong. In 2011 werd van het duo een trio gemaakt en startte dit creatieve proces. Equal / Opposite is het instrumentale product dat ze dit jaar voorschotelen.

Ze hebben gelijk, het is in elk geval geen Explosions In The Sky of eender welke andere atmosferische wegdroomband die de laatste jaren met de term post-rock gaat lopen. Minot is één en al complexiteit, maar maakt balansen die elke keer opnieuw perfect uitkomen. Eigenlijk krijg je telkens een creatieve jamsessie voorgeschoteld waar elk van de muzikanten experimenteert op de drum- of gitaarbasis die gelegd wordt. Van de ene complexiteit in de andere dus, maar nergens vervalt Minot tot onvolgbare chaos of vertoont ze gefaalde overgangen. Beklemmende scenario’s, waar zelfs het elektronische hier en daar de bovenhand durft te nemen (met als summum The Horizon Problem), maar waar even goed harmonie en sporadische rust wordt ingelast.

Muziek die je moet meemaken. Wie een voorliefde heeft voor experimentele wegdromers gaat hier ongetwijfeld weg van zijn. Een goed gekozen naam voor een plaat dus, met hier en daar herkenbare stukken voor de liefhebbers van het genre, maar ook momenten waar enorme, maar gecontroleerde contrasten worden aangebracht.

Tracklisting:

Minot - Equal / Opposite

  1. Allostatic Load
  2. Tharsis
  3. The Left Hand of Darkness
  4. The Horizon Problem
  5. Unredacted
  6. Millisievert
  7. White Castle Doctrine

Line-up:

  • Ben Thorne – Bas
  • Matthew W. Solberg – Gitaar, Samples
  • Shannon Corr – Drum, Synth

Links: