Burzum – The Way Of Yore

Burzum – The Ways Of Yore

Byelobog , 2014

Bij de bespreking van het laatste album, Sôl austan, Mâni vestan, heb ik mezelf al hardop afgevraagd of de magie langzaam aan het wegebben is. Ik denk dat ik na veelvuldig beluisteren van dit album de conclusie hiervan direct kan geven. Tot mij grote spijt moet ik hier namelijk “Ja” op antwoorden.

Met dit album diept Varg opnieuw zijn lievelingsonderwerpen uit, Noorse folklore en verhalen. Verhalen die hij ditmaal zelf nasaal vertelt over zijn vorm van ambient. En ook deze dark ambient verliest meer en meer van zijn spanning. Waar hij eerder bewees dat hij dit ook onder de knie had (Tomhet bijvoorbeeld, dat hier bewerkt is tot Emptiness) begint dit meer en meer te vervelen. Meerdere keren ben ik tijdens het intensief luisteren in slaap gevallen. Je kan dit natuurlijk ook opvatten als een mediterende staat en het juist het beoogde effect van dit album noemen, maar in mijn ogen mag muziek je best verrassen. Wel vinden we hier en daar wat kleine verrassingen, bijvoorbeeld wat lichte percussie en zelfs een elektrische gitaar maar dat is niet voldoende. Als afsluiting krijgen we twee bewerkingen van oude(re) tracks in de vorm van Emptiness en To Hel And Back Again welke beide direct zorgen voor wat meer spanning hoewel de originelen toch echt beter waren.

Ik weet niet wie hier nu nog echt warm voor zal lopen maar ben je helemaal weg van de ambient albums die deze man heeft gemaakt; leef je dan ook vooral weer uit met deze. Maak mij echter maar weer wakker wanneer er weer gewoon blackmetal wordt gemaakt, want hier ben ik nu wel een beetje klaar mee.

Burzum TWOY
Tracklisting :

  1. God From The Machine
  2. The Portal
  3. Heill Óðinn
  4. The Lady In The Lake
  5. The Coming Of Ettins
  6. The Reckoning Of Man
  7. Heil Freyja
  8. The Ways Of Yore
  9. Ek Fellr (I Am Falling)
  10. Hall Of The Fallen
  11. Autumn Leaves
  12. Emptiness
  13. To Hel and Back Again

Line-up:

  • Varg Vikernes – Alles

Links: