Zaum – Oracles

Zaum – Oracles
I Hate Records, 2014

Van alle landen op de wereld had ik nooit gedacht dat Canada de thematiek van het Midden-Oosten muzikaal vorm zou geven. Het is wel het geval in dit gloednieuwe tweemansproject Zaum dat met Oracles debuteert en ons meteen laat kennismaken met een aparte psychedelische doomwereld vol zand en woestijn.

Dit duo lijkt er wel in te slagen om een erg intense tocht door de verzengende hitte van de woestijn vorm te geven. Traag kruipt dit muzikale weefsel voort, ondersteund door oosterse melodie en wazige vocale partijen. Nergens stopt de tocht om wat water, al lijkt hier en daar alles even lichtjes te versnellen als er een oase in zicht komt, om dan opnieuw voort te marcheren in een dromerige woestijnwereld. Dat is althans het gevoel dat mij het nummer The Red Sea meegeeft, nadat Zealot een iets diversere aftrap heeft aangebracht. Op Peasant of Parthia is de zangpartij iets helderder, maar de herhaling in het oosterse gevoelswereldje blijft hetzelfde resultaat boeken. Omen klinkt, zoals de naam van de track doet vermoeden, iets onheilspellender, maar zonder dat van de psychedelische formule afgeweken wordt.

Een echte aanrader als je het mij vraagt, maar je moet er zeker voor zijn. Spirituele zang, oosterse citarklanken en repetitieve constructies die waanzinnige woestijnverhalen creëren om op weg te dromen. Vet artwork ook.

Tracklisting:

Zaum - Oracles

  1. Zealot
  2. The Red Sea
  3. Peasant of Parthia
  4. Omen

Line-up:

  • Kyle Alexander McDonald – Zang, Bas, Sitar, Keyboard
  • Christopher Lewis – Drum

Links: