Saturn – Ascending (Live in Space)

Saturn – Ascending (Live in Space)
Rise Above, 2014

Rise Above is het label van Lee Dorrian, de zanger van het helaas ter ziele gegane Cathedral en Napalm Death in de beginperiode. Het label heeft vooral bands die duidelijk uit de wat oudere muziek hun invloeden halen, bijvoorbeeld Blood Ceremony en Purson. Een van de meest recente toevoegingen aan het label is het Zweedse Saturn.

Saturn zit dus goed bij het label Rise Above met zijn hardrock/heavy metal die duidelijk de invloeden uit de jaren ’70 en ’80 heeft met bijbehorende productie. De openingstrack So, You Have Chosen Death heeft veel weg van de beginperiode van Judas Priest, vooral in de vocalen. Ook is de invloed van bands uit de NWOBHM (New Wave of British Heavy Metal) als Diamond Head goed te horen in het gitaarspel. De band wisselt lekker losjes gespeelde hardrocktracks als Over The Influence en Tower of Terror met een flinke vleug blues af met een strakke heavymetaltrack als Peasant. Last Man In Space heeft baslijnen à la Steve Harris van Iron Maiden en is wat proggier dan de rest van het album.

Ondanks de duidelijke ouderwetse hardrock-/heavy metal-vibe is Ascending (Live in Space) geen muffe retroplaat geworden, maar juist lekker energiek met genoeg variatie en een sterke uitvoering.

Tracklisting:
Saturn – Ascending (Live in Space)

  1. So, You Have Chosen Death
  2. Rokktori
  3. Over the Influence
  4. Leadersheep
  5. Peasant
  6. Tower of Terror
  7. Last Man in Space
  8. Moonstone

Line-up:

  • Robin Tidebrink – Gitaar, Zang
  • Linkan Lindgren – Gitaar, Zang
  • Oscar Bo Valentine Pehrson – Bas, Zang, Orgel
  • Ted Carlson – Drums

Links: