Die Apokalyptischen Reiter – Tief. Tiefer

Die Apokalyptischen Reiter – Tief. Tiefer
Nuclear Blast, 2014

Het eigenzinnige en uiterst creatieve Die Apokalyptischen Reiter heeft al lang een status opgebouwd die het een plaats oplevert in de annalen der metal. Steeds entertainend, zeker live, en niet bang om buiten de lijnen te denken. Mijn lievelingsalbum Have a Nice Trip is al 11 jaar oud ondertussen, en hoewel het steeds minder metal is deert me dat niet. Deze stabiele band weet steeds te overtuigen.

Ook nu, met album nummer 9, is de rek er nog lang niet uit. Het is een stuk meer mainstream geworden, de band flirt zelfs met funky elementen en catchy refreinen, maar toch is het geen fletse massametal zoals In Extremo die tegenwoordig in elkaar steekt. Tekstueel is het bijzonder sterk, mede daarom wordt de zang/grunt bijzonder hard in de mix gezet. Ten nadele van de agressie en de power, die stilaan onderdrukt raakt. Daardoor komt het allemaal wat berekend en geremd over, zeker wanneer zelfs de toetsen (piano, synth) de gitaren overstemmen. Dat kost punten.

Enkele memorabele nummers en een paar luisterliedjes op de eerste cd, een bijna volwaardige tweede cd met akoestische versies van bestaande nummers krijg je er zo bij. Een mooi gebaar, dat niet genegeerd wordt. Niettemin een van de mindere Die Apokalyptischen Reiter, al is het nog steeds bovengemiddeld sterk.

Tracklisting:
Die Apokalyptischen Reiter

CD1:

  1. Freiheit, Gleichheit, Brüderlichkeit
  2. Wir
  3. Wo es dich gibt
  4. Was bleibt bin ich
  5. Ein leichtes Mädchen
  6. Ein Vöglein
  7. Es wird Nacht
  8. Die Wahrheit
  9. 2 Teufel
  10. Die Welt Ist tief
  11. So fern

CD2:

  1. Die Zeit
  2. Der Weg
  3. Friede sei mit dir
  4. Flieg, mein Herz
  5. Das Paradies
  6. Die Leidenschaft
  7. Auf die Liebe
  8. Der Wahnsinn
  9. Terra Nola

Line-up:

  • Volk-Man – Bas
  • Ady – Gitaren
  • Sir G. – Drums
  • Dr. Pest – Keyboards
  • Fuchs – Gitaren, zang

Links: