Uburen – Withered Roots

Uburen – Withered Roots
Eigen Beheer, 2014

Uburen heeft alles wat de oude Noorse bands vroeger zo kvlt maakte: donkere songs over Vikings, fakkels(!), een stoere naam (Uburen betekent zoveel als uitgestoten of het doden van ongewenste, zwakke kinderen) en een heel matige productie. Withered Roots zal echter geen kvltplaat worden, want de jaren negentig liggen al enige tijd achter ons.

Het moet gezegd, Uburen doet een verdienstelijke poging om ons terug te voeren naar de beginjaren van een band als Enslaved. Rauwe black maar met wat Vikingmelodieën om het geheel wat op te fleuren. U merkt dat deze beschrijving niet zo past bij de beginjaren van Enslaved, omdat Uburen er niet in slaagt van het echte retrogevoel te creëren. Grootste schuldige is de productie, die het geheel van alle leven ontdoet. De drums klinken kaal en droog, de bas is niet vol maar heel erg droog en de gitaren die het geheel bijeen zouden moeten houden komen tijdens de riffs niet verder dan een rol op de achtergrond. Tot slot zijn er nog de vocalen die het geheel van een agressief stukje eentonigheid voorzien.

Uburen schrijft wel degelijk fijne riffs en doet zijn uiterste best, maar Withered Roots klinkt, wel withered… Kaal en uitgedroogd, ver weg van de (muzikale) Vikingen van lang geleden.

Tracklisting:
 Uburen - Withered Roots

  1. Aegir
  2. Sea of Deceit
  3. Asmegin
  4. Blood Eagle
  5. Escape
  6. Voluspaa
  7. Kampen
  8. Deprived Of Empathy
  9. Forgotten Battlecries
  10. Visions Of Valhalla

Line-up:

  • Bior Kjetilson – bas
  • Ask Kjetilson – gitaar
  • Thord Olavson – drums

Links: