Brimstone Coven – Brimstone Coven

Brimstone Coven – Brimstone Coven
Metal Blade Records, 2014

Brimstone Coven: een nieuwe band die van naam weer erg oud klinkt. Niet enkel de verpakking klinkt retro, maar ook inhoudelijk gaat dit weer een aantal decennia terug. Deze selftitled is de tweede release van deze Amerikanen, maar ze zijn zo lief geweest om als bonus ook de hele eerste EP mee te geven. Over het uur aan occulte doomrock met psychedelische raakvlakken.

En deze zeventig minuten duren erg lang. Enerzijds omdat Brimstone Coven op sommige momenten sterk terugvalt op bands als Black Sabbath (onder andere op Behold, The Anunnaki of The Grave) en ik dat genre ondertussen al wel beu ben. Anderzijds ook omdat deze heren het erg stoffig en traag uitsmeren, met maar erg weinig momenten waarop er echt gitaartechnisch wat hemelse solo’s komen of eens even wat gedurfd wordt. Dat is een gevoel dat je kan hebben bij deze muziek, vooral als je het moment niet goed gekozen hebt om dit te beluisteren en niet meegezogen wordt door deze mystieke, wazige zanglijnen en repetitieve, simplistische gitaarlijnen die er toch in slagen om een apart occult sfeertje neer te plaatsen.

Eerder raakvlakken dus met de erg oude Pink Floyd of met het occulte van een Pentagram of Black Sabbath, minder met referenties naar het sublieme en atmosferisch hoogstaande instrumentale materiaal uit de jaren ’70. Ongetwijfeld een band die weet heeft hiervan en ook schrijft voor een bepaalde doelgroep. Occulte rockers zullen er immers van smullen en het is hen gegund, dit is ook materiaal dat prima wegluistert.

Tracklisting:

Brimstone Coven - Brimstone Coven

  1. Cosmic Communion
  2. Behold, The Anunnaki
  3. The Black Door
  4. Blood On The Wall
  5. The Grave
  6. Lord & Master
  7. Vying
  8. The Seance
  9. Hades Hymn
  10. The Folly of Faust
  11. Intro (Bonus)
  12. We Are Forever (Bonus)
  13. The Ancients (Bonus)
  14. Son of The Morning (Bonus)
  15. Lost In The Odyssey (Bonus)
  16. Children of The Sun (Bonus)
  17. Outro (Bonus)

Line-up:

  • John Williams – Zang
  • Corey Roth – Gitaar
  • Andrew D’Cagna – Bas
  • Justin Wood – Drum

Links: