Escapethecult – All You Want To

Escapethecult – All You Want To
Eigen Beheer, 2014

Escapethecult is een nieuwe sterrenband die het momenteel nog op eigen houtje doet. In 2008 kwam het idee tot leven in het hoofd van bassist Peter (Kamlath) die nood had aan de juiste artiesten om zijn gedachtenspinsels vorm te geven. Die artiesten vond hij in Tim (Primus/A Perfect Circle), Mike (King Diamond/Mercyful Fate) en de Franse zanger Matthieu (Uneven Structure). Een aparte mix van genres in die herkomst, zien wat dat geeft.

All You Want To is in elk geval al een toegankelijke plaat geworden die warm ingekleurd wordt door de zangtextuur van Matthieu. Op sommige momenten met wat hints van een nieuwe Opeth, maar over het algemeen zelfs nog harmonischer en poppiger. Het zal zeker voor velen een struikelblok vormen op deze debuutplaat. Een kwestie van smaak, want de vocale variaties in deze warme zangstijl passen prima in het melodische prog-verhaal. Prog die af en toe wel eens een pikante heavy metal solo erdoor jaagt, je zit nu eenmaal met dat soort gitarist, maar over het algemeen presenteert dit ensemble een prachtige diepgang waarin luchtige rock, lichtjes geladen hardrock en sprankelende akoestiek mekaar afwisselen.

Het hoeft geen betoog dat we hier spreken van heren die hun instrument goed kennen, maar het komt ook duidelijk naar voren op dit verfijnde project. Vocaal moet je er voor zijn, maar muzikaal is dit heerlijk prog-materiaal waar je uren in kan verzeilen, ook al duurt dit plaatje nog geen veertig minuten. Een mooi, harmonisch debuut dat op het eerste gehoor vrij braafjes klinkt, maar waarbij het verhaal echt spannend wordt vanaf je inzicht krijgt in de diepte van dit muzikale weefsel.

Tracklisting:

Escapethecult – All You Want To

  1. Backfired
  2. Clandestine
  3. I’m Absolute
  4. Feel The Flight
  5. Tired of The Past
  6. This Time Will Come
  7. Where No Grown Up Grapes

Line-up:

  • Matthieu Romarin – Zang
  • Peter G. Shallmin – Bas
  • Mike Wead – Gitaar
  • Tim Alexander – Drum

Links: