The Royal – Dreamcatchers

The Royal – Dreamcatchers
Eigen Beheer, 2014

Neen, metalcore is niet mijn favoriete genre. Ik ben erg selectief geworden als het aankomt op het aannemen van promo’s in dit subgenre. Als het dan nog eens een Nederlandse band betreft die debuteert, dan wordt het vanzelf een beetje ongemakkelijk. In dit geval was ik niet aan het twijfelen, neen, ik was vragende partij. Het debuut van The Royal kan mij namelijk krijgen.

Als het dan toch metalcore moet zijn, geef me dan maar dit The Royal ja. Alles klopt aan deze plaat. Lekker hakkende & groovende riffs die desondanks metalverantwoord doorronken zonder kunstmatig of geforceerd overge-core-igeerd te zijn. Daarnaast
stampende drumsequenties die het ganse lichaam mee in beweging krijgen op vertrouwde neo-thrash en melodeath ritmes. Ook voorzien van verstaanbaar gruntgezang en hardcoregeblaf voor de best wel degelijke teksten.
Het is staccato/djenterig fris enerzijds, bruut en op het randje van deathcore anderzijds, met progressieve ritmes en shifts als scherprechter. De aparte keys (soms zelfs symfonisch van aard) geven het een extra dimensie en identiteit die The Royal zeker uit de massa doet opstijgen qua herkenbaarheid.

Ik zou deze willen aanraden aan iedereen die ook maar iets van Sumerian Records goed vindt. The Royal is een aanrader en jullie Nederlanders mogen er best wel trots op zijn. Ik denk dat er maar weinigen beter zullen doen in dit genre dit jaar. Volgend jaar gewoon op Graspop in plaats van zo’n overdreven glad en poppy Amerikaans grootlabelgeval.

Tracklisting:
The Royal

  1. Hymn
  2. Spirit Walker
  3. The New Breed
  4. Earth Gazer (ft. Ryan Kirby of Fit For A King)
  5. Dreamcatchers
  6. Haven
  7. Mad Deuce
  8. Lilith
  9. Defender
  10. Halfhearted (ft. Shawn Spann of I The Breather)
  11. Skyler
  12. Arga
  13. Origins (Orchestral Version)

Line-up:

  • Gunnar Van Eck – Gitaar
  • Dick Van De Kamp – Gitaar
  • Loet Brinkmans – Bas
  • Tom Van Ekerschot – Drums
  • Semuel Pisarahu – Keel

Links: