Autumn’s Dawn – Gone

Autumn’s Dawn – Gone
Eisenwald Tonschmiede, 2014

Het is ondertussen al vijf jaar geleden dat het schitterende Just For A Moment… van het Australische Austere zo tot de melancholische verbeelding sprak. Ondertussen heeft Sorrow/Tim zich vooral verder in de juiste richting ontplooit met bovennatuurlijk mooie projecten als Germ en Grey Waters. Ook dit nieuwe project Autumn’s Dawn, dat hij samen met Matthew Bell in het leven geroepen heeft vorig jaar, brengt het depressieve blackmetal/rockgenre op erg mooie en vakkundige wijze. Dit is het debuut Gone.

Melancholie op maat versneden van Sorrow, dat betekent opnieuw een vocale overgave waarin het cleane werk vooral doorweegt op de screams. Op opener The Ashes of a Life wordt meteen ook een zekere post-punk/new wave ziel meegegeven, die op Until My Heart Corrodes With Rust plaatsmaakt voor wat meer Neige-kwaliteit. Die oude Austere-diepte zit er zeker ook nog in en komt onder andere op tracks als Into The Cold of Through The Rusted Gates of Time aan bod met instrumentale lagen die een behoorlijk zoete, traag uitgesmeerde maar doordringende massa overbrengen. Je moet uiteraard zijn voor die typische clean vocals zoals die een stempel drukken op ondermeer Grace of The Graves: niets waar mensen van zullen schrikken die het andere werk van deze man kennen. Als er echter screams aan te pas komen, dan gaan ze tot op het bot (ik denk hier vooral aan de afsluitende titeltrack). Het absolute hoogtepunt op deze plaat is naar mijn gevoel het diepreikende Blank Stare, Dead Eyes waar de stem van de man op een beklemmend rustpunt een ongelofelijk mooi resultaat neertovert, om dan in dat rimpelloze beekje een pracht van een riff te gieten en te spelen met het sentiment.

Als je het mij vraagt is het een formule als deze die depressieve black en rock vandaag nog steeds zo intens weet te maken. Het bewandelen van die dunne lijn tussen het zoete nostalgische en het ijzig melancholische, gebracht met een instrumentale gelaagdheid die je er als een koorddanser doet op balanceren. Een plaatje dat de fans van de man of van dit genre zeker niet mogen laten liggen. Net geen Germ, maar ook wel heel erg ferm.

Tracklisting:
Autumn’s Dawn - Gone

  1. The Ashes of a Life
  2. Until My Heart Corrodes With Rust
  3. Into The Cold
  4. Grace of The Grave
  5. When The Sun Sets For The Last
  6. Blank Stare, Dead Eyes
  7. Dawn
  8. Through The Rusted Gates of Time
  9. Gone

Line-up:

  • Anguish – Bas, Gitaar, Keyboard
  • Sorrow – Drum, Gitaar, Zang

Links: