1000mods – Vultures

1000mods – Vultures
The Lab Records, 2014

Griekenland: het is een land dat meer te bieden heeft dan crises en de oude cultuur. Harde muziek leeft er, en veel meer dan ik ooit had verwacht. Dat, of ik ben gewoon niet goed op de hoogte; wie zal het zeggen? Deze eerste paragraaf is in ieder geval al mooi gevuld.

Paragrafen vullen is een kunst, goede stonerrock maken ook. Met Vultures bewijzen de Grieken van 1000mods die kunst te kennen. Kennen, niet meester zijn, laat dat duidelijk zijn. Aan variatie geen gebrek op dit album: nummers die recht door zee zijn (de invloeden van Kyuss zijn hier onmiskenbaar) worden afgewisseld met meer psychedelische passages die wat doen denken aan jams à la Sungrazer. Op beide vlakken raakt de band echter maar aan de oppervlakte van wat de twee voorgenoemde bands deden met hun muziek. Dit is op zich geen probleem: het klinkt nog altijd goed, maar het geheel mist diepgang.

De downtempo psychedelische passages zijn wat me het meest aanspreekt op Vultures, aangezien ik bij de meer “straightforward” nummers zoals Claws en Modesty wat op mijn honger blijf zitten. Nummers als het bijna charmante She en woestijnanthems Horses’s Green en Vultures tonen de sterkste kant van 1000mods: de meer psychedelische kant van de stonerrock dus. Sluitstuk Reverb of the New World is naar mijn mening een gezond equilibrium van de eerder aangehaalde elementen: spacey en trippy, maar steeds recht door zee en met een leuke tempoverhoging aan het einde. Vultures is eenvoudig, doch erg doeltreffend, en op alle vlakken een vooruitgang ten opzichte van voorganger Super Van Vacation. Ik denk ook dat dit een album is dat vooral live erg goed tot z’n recht zal komen; of mijn vermoedens gegrond zijn weet ik jullie in oktober te zeggen. Besluiten kan ik met het feit dat de band op het goede spoor zit, en waarschijnlijk nog heel wat kan groeien. Ik ben alvast benieuwd naar wat nog komen gaat!

Tracklisting:
1000mods - Vultures

  1. Claws
  2. Big Beautiful
  3. She
  4. Horses’ Green
  5. Low
  6. Vultures
  7. Modesty
  8. Reverb of the New World

Line-up:

  • Dani – Stem, Basgitaar
  • Giannis – Gitaar
  • George – Gitaar
  • Labros – Drum

Links: