Down – Down IV EP Part II

Down – Down IV EP Part II
Roadrunner Records, 2014

Echt snel zijn de heren van Down niet. Waar er met de release van Down IV Part I werd gezegd dat een volgend deel een jaar later zou verschijnen heeft dat een kleine twee jaar geduurd. Maar geduld wordt zoals altijd beloond en hier is dan ook deel twee.

Laten we maar met de deur in huis vallen, Phil houdt zijn mannen op de koers die ingeslagen is op het eerste deel. Dus we krijgen direct vanaf de aftrap van Steeple lompe en vrij trage riffs met daarover heen de onmiskenbare stem van Phil. Ik kreeg met de eerste EP al een beetje het idee dat de sludge meer doom kenmerken kreeg en ook hier is dat het geval. De nummers zijn ook allen wat langer en zeker een song als Conjure is hier met zijn ruime acht minuten een goed voorbeeld van. Wat ook opvalt is hoe goed de stem van Phil blijft. Vaak merk je met de jaren toch wat verlies in kracht maar dat is hier absoluut niet het geval.

Ook deze bijna 40 minuten vielen bij ondergetekende goed in de smaak al moet er wel gezegd worden dat verbazing uitblijft en we ook hier geen uitgesproken knallers tegen komen. Wel geeft Down weer aan welk niveau er toch minimaal gehaald dient te worden om een beetje mee te komen.

Down IV
Tracklisting:

  1. Steeple
  2. We Knew Him Well
  3. Hogshead/Dogshead
  4. Conjure
  5. Sufferer’s Years
  6. Bacchanalia
  7. Three Crosses

Line-up :

  • Phil Anselmo – Zang
  • Patrick Bruders – Bas
  • Bobby Landgraf – Gitaar
  • Pepper Keenan – Gitaar
  • Jimmy Bower – Drum

Links: