My Dying Bride – The Vaulted Shadows

My Dying Bride – The Vaulted Shadows
Peaceville Records, 2014

Natuurlijk heeft iedere rechtgeaarde doomfanaat de ep’s The Barghest O’ Whitby en The Manuscript al in huis gehaald. Dit jaar verscheen deze release, die beide ep’s verpakt. Ze moesten er bij Peaceville blijkbaar eens goed over nadenken of ze hem nog naar ons zouden sturen, maar deden dat dan toch maar.

We beginnen met The Barghest, een demonische hellehond die des nachts door de straten van Whitby wandelt. Een stuk theatrale, epische doommetal dat zijn tijd neemt om dreigend op en af te bouwen. Bittere vioolstriemen schemeren als donkerblauwe lantaarnschijnsels, terwijl de primitieve gitaarsound en banbliksemende basdrums de onheilige escapades van het beest aankondigen. Voor de tragiek zorgen minutenlange demonstraties van de depressief duellerende twingitaren en de hartverscheurende requiems van Aaron, die je meevoeren naar de malicieus riffende en vraatzuchtig growlende deathmetalfinale.

Daarna de geniale uitlopers van A Map Of All Our Failures. Met name: het in tranentrekkende zang en hartbloedende violen gebalsemde The Manuscript met akoestisch tokkeleinde. Het van nog meer aangrijpende twinstrengen en zanggeworden charisma voorziene Onze God Over Jou (hebben we alvast even vertaald). De majestueuze houwkadansen van A Pale Shroud Of Longing. En de meeslepende rouwprocessie Only Tears To Replace Her With. Stuk voor stuk kwaliteitsdoom, boordevol diepgang.

Tracklisting
MyDyingBride-VaultedShadows

  1. The Barghest O’ Whitby
  2. The Manuscript
  3. Vår Gud Över Er
  4. A Pale Shroud Of Longing
  5. Only Tears To Replace Her With

Line-up:

  • Aaron Stainthorpe – Vocalen
  • Andrew Craighan – Gitaar
  • Lena Abé – Basgitaar
  • Hamish Glencross – Gitaar
  • Shauw McGowan – Viool, keyboards
  • Shaun Taylor-Steels – Studiodrums

Links: