Spontane – Mojra

Spontane – Mojra
Eigen Beheer, 2014

U ziet het wellicht aan de tracklist al, deze band Spontane komt uit Polen. Ze lanceert met Mojra een debuutplaat. Welk instrument elk van deze heren speelt binnen de band is mij onduidelijk. De man Pejot lijkt echter meer te weten want dit zou “street music and Pejot knows what else” vormen. Eens kijken wat we mogen verwachten met die nietszeggende beschrijving.

Het is zeker aparte muziek, die wordt voorgeschoteld door deze Polen. De term groove metal lijkt hier het best toepasbaar, met hier en daar een melodische tot licht psychedelische uitdieping (Widelec 741), een krachtigere of a-ritmische fase (Iluzja). Kenmerkend is dat over de ganse lijn wat punky/thrasherig Pools op deze groovy massa geplaatst is. Het is eens wat anders, al had misschien hier en daar een effectje niet verkeerd geweest, nu klinkt het soms wat langgerekt en ééntonig. Langs de andere kant houdt het deze muziek uiteraard wel uniek en soms zelfs behoorlijk catchy (Lelum Polelum).

Een kwalititatief geluid, een vrij boeiende opbouw en een blijk van creativiteit. Dat vind je terug bij Spontane. Je moet er echter ook deze Poolse zanglijnen bijnemen en ik versta best dat die wat zwaarder op de maag kunnen liggen. Ook ik heb na enkele nummers reeds genoeg van de punk attitude die deze grooves in vele gevallen dempt of dooft. De zang iets meer doseren en dan kan het vervolg wellicht niet stuk.

Tracklisting:

Spontane - Mojra

  1. Uciec ale dok?d
  2. Taki jak ty
  3. By walczy?
  4. Dzie? w mie?cie anio?ów
  5. Widelec 741
  6. Lellum polellum
  7. Iluzja
  8. Garbata pycha
  9. Kto?
  10. Powietrze

Line-up:

  • Adam
  • Bene
  • GuRu
  • P.
  • Pejot
  • Tomek

Links: