Dying Out Flame – Shiva Rudrastakam

Dying Out Flame – Shiva Rudrastakam
Xtreem Music, 2014

Dying Out Flame komt uit Nepal en speelt Vedische deathmetal. En ja, dat is even cool als het klinkt. Shiva Rudrastakam is dan ook een dikke aanrader voor wie op zoek is naar vette deathmetal met een exotische touch. En die touch is bij Dying Out Flame volstrekt uniek!

Misschien eerst een beetje info. De Veda’s zijn de geschriften die de basis vormen voor de upanishaden, de Indiase filosofie en een groot deel van het Hindoeïsme. Het zijn religieuze hymnen over goden, filosofie, het universum en de natuur. Shiva Rudastrakam is dan weer een tekst die is opgedragen aan Rudra door een laat 15e-eeuwse poëet. Het ging erom de vloek van Shiva te doorbreken.

Vergelijk Dying Out Flame gerust met Nile: brute, bij momenten technische deathmetal met veel ruimte voor de culturele inspiratiebronnen. Traditionele instrumenten, gezangen en ritmes worden afgewisseld en gecombineerd met een vette grunt en zeer bekwaam spel. Werp ook een blik op de teksten, die spirituele passages in het Engels afwisselen met (voor mij onvertaalbare) passages in het Nepalees (gok ik).

Vanaf Praise of the Omnipresent One merk je dat dit geen alledaags album wordt. De Oosterse invloeden zijn geen dun laagje vernis (zoals dat bij Gotsu-Totsu-Kotsu wel het geval is), maar vormen mee de ziel van dit album. Trommels, fluiten en ijle gezangen, nooit eerder heb ik het op zo’n succesvolle manier gecombineerd weten worden met vlotte en sterke deathmetal. Naast Nile denk ik ook aan Ade, dat vorig jaar Romeinse invloeden door zijn metalgeweld vlocht. Het niveau van deze twee bands halen deze Nepalezen ook. Op een topnummer als Vayaputra hoor je duidelijk waar ze als metalmuzikanten toe in staat zijn en hoe slim ze omgaan met hun traditionele invloeden.

Shiva Rudrastakam is even wennen, maar heeft heel wat te bieden voor de -gruwel- meerwaardezoeker. Heel sterk debuut uit de bergstaat en nog maar eens een bewijs dat er overal ter wereld vette metal gemaakt wordt. Ze hebben nog heel wat ruimte om deze sound verder te ontwikkelen, maar toch hoort dit nu al op een jaarlijst thuis! Met dank aan het Spaanse Xtreem Music om deze parel een kans te geven.

Tracklisting:
 Dying Out Flame - Shiva Rudrastakam

  1. Praise of the Omnipresent One
  2. Shiva Rudrastakam
  3. Eternal Mother of Great Time
  4. Vayuputra
  5. Maisasura Maridini
  6. Trinetra Dhari (Three Eyed One)

Line-up:

  • Abeg Guatam – vocalen, bas
  • Prachanda Amatya – drums
  • Saujanya Pahadi – gitaar
  • Bikalpa Chaudhary – gitaar

Links: