Rippikoulu – Ulvaja

Rippikoulu – Ulvaja
Svart Records, 2014

Tijd voor een verhaal. Rippikoulu was in 1990 de eerste “deathmetal”-band die het aandurfde om in het Fins zijn teksten te veruitwendigen. De eerste episode duurde vijf jaar, toen overleed gitarist Marko Henriksson op Nieuwjaarsdag. Bijna twintig jaar later komt er een nieuwe EP uit, drie nummers dik.

Het is een vreemd tweede deel geworden. Vooral de aparte manier van grunten neemt je gehele aandacht in beslag, deze frontman grunt diep en krakend, maar alsof hij constant aan het “nahijgen” is. Het past wel deels bij de doomdeath, waarbij de nadruk vooral op doom ligt, met een licht psychedelische syntherklaassfeer en wat pianotoetsen in de vervallen ruïnes binnen het panorama van de nummers. In het middelste nummer gaat het tempo wel de lucht in, maar dat gaat ten koste van de licht benevelende funeralsfeer.

Ik weet niet goed wat ik er moet van vinden, maar het is wel een feit dat mits voldoende vrije tijd en stressloosheid, deze EP een stuk dieper kan inwerken dan op momenten dat je een instant upper of downer wil. En dan nog. Apart stukje muziek, dat zijn we ook gewoon van Svart Records nietwaar?

Tracklisting:
Rippikoulu

  1. Jää hyvästi kaunis kesä
  2. Loputon
  3. Ulvaja

Line-up:

  • Janne Ruohonen – Bas
  • Mikko Ruohonen – Drums
  • Olli V. – Gitaren
  • Anssi Kartela – Strot

Links: