Occultation – Silence in the Ancestral House

Occultation – Silence in the Ancestral House
Profound Lore Records, 2014

Langzaam maar zeker groeit het aanbod van bands die actief zijn op het kruispunt van doommetal en occulte rock. Occultation levert met het tweede album Silence in the Ancestral House een degelijke toevoeging aan het genre. De drie New Yorkers (twee dames, één heer) doen wat er van hen wordt verwacht. Soms is de muziek tergend langzaam, dan weer gaat de voet op het gaspedaal. Het orgel is in ieder geval nooit ver weg, wat weer zorgt voor de licht psychedelische klanken die horen bij dit genre waar liefhebbers van Ghost, The Devil’s Blood, Candlemass en King Diamond zich zo thuisvoelen.

De hoge klaagzang van de dames V en MAL (tevens respectievelijk de drummer en de bassist) doen een flinke duit in het zakje in de pogingen de luisteraar in hogere sferen te laten komen. Dat neemt niet weg dat de zang van Occultation in het begin wat doorzettingsvermogen vraagt. Richting het einde van het album dreigt het dan allemaal weer wat eentonig te worden, maar gelukkig is daar het prima titelnummer dat voorkomt dat Silence in the Ancestral House als een nachtkaars uitgaat.

Degelijkheid voorop dus bij Occultation. De dames, aangevuld met gitarist, orgelspeler en zanger EMM (ook bekend van het al evenmin vrolijke gezelschap Negative Plane), doen hun best. Ze nemen de liefhebber mee op een vertrouwd en prettig muzikaal occult avontuur van ruim drie kwartier zonder daarbij buiten de lijntjes te kleuren. Een prima plaat dus voor wie er van houdt.

Tracklisting:
Occultation - Silence in the Ancestral House

  1. Intro
  2. The First of the Last
  3. Laughter in the Halls of Madness
  4. All Hallow’s Fire
  5. The Place Behind the Sky
  6. The Dream Tide
  7. Intermission
  8. Forever Hereafter
  9. Silence in the Ancestral House

Line-up:

  • V – Vocalen, Drums
  • MAL – Vocalen, Basgitaar
  • EMM – Vocalen, Gitaar, Orgel

Links: