Fish in Zwolle

Fish in Zwolle
5 Oktober 2014, Hedon

A Feast Of Consequences is niet alleen een dijk van een plaat, maar kan zich met gemak meten met het beste solo-werk van Fish. De ex-vocalist van Marillion stond ter gelegenheid van dit laatste studioalbum in het kader van de “Moveable Feast Tour” in het vernieuwde Hedon in Zwolle. Zware Metalen was er bij.

fish 3

Uw recensent van dienst was nog niet eerder in de opgeknapte concertzaal in Zwolle geweest. De facelift van het geheel heeft goed uitgepakt. De intimiteit van de concertzaal is behouden gebleven en tegelijkertijd is de foyer een stuk handiger ingedeeld. Op deze zondagavond stroomde de zaal lekker vol. En dat is opvallend wat mij betreft. Niet alleen treedt Fish al lang niet meer in de grote zalen (zelf grapte hij over Ahoy) op, maar tijdens deze tournee doet de sympathieke Schot, die er nog steeds minstens tien jaar ouder uitziet dan hij werkelijk is, Nederland maar liefst vier keer aan. Blijkbaar geen overkill dus.

fish

Geen voorprogramma en iets over half negen starten Fish en kompanen het bal. Het ruim tien minuten klokkende Perfume River wordt begeleid door fraaie beelden op de backdrop. Het is niet direct een makkelijke opener, maar de openingstrack van het laatste studioalbum wordt, een enkele hapering daargelaten, goed gebracht. Wat opvalt is dat de begeleidingsband degelijk is, maar weinig spektakel biedt. Fish compenseert dat uiteraard ruimschoots.

fish

Dat de gelouterde Schot niet altijd de makkelijke weg kiest geeft de setlist ook weer. In het eerste uur ligt de nadruk op A Feast Of Consequences en 13th Star, zijn meest recente studioplaten. Hoogtepunt wordt het meer dan indrukwekkende High Wood-epos, waaraan voorafgaand Fish ruimschoots de tijd neemt om de achtergrond van die vijf nummers uit de doeken te doen. Het aangrijpende thema, de begeleidende beelden en de bloedmooie muziek zorgen voor kippenvel. Kippenvel op de verkeerde manier bezorgt mij Slàinte Mhath, een Marillion-nummer waarin Fish anno 2014 hoorbaar moeite heeft met de hoge noten. Ook de band haalt nergens het niveau van dat van Marillion. Hetzelfde geldt voor Heart Of Lothian dat even later aan bod komt. Tussendoor komen Fish’ open doekjes als Vigil en Big Wedge voorbij. Het laatste nummer had achterwege gelaten kunnen worden, evenals het recente All Loved Up. Dat nummer moet het vooral van de geestige introductie hebben en niet zozeer van de muzikale kwaliteit. Het is dit soort nummers dat de wisselvalligheid van het solowerk van Fish aantoont. De toegiften daarentegen zorgen voor het tweede hoogtepunt. Incubus, met een glansrol voor gitarist Robin Boult, wordt uitermate overtuigend gebracht. In contrast, maar niet minder indrukwekkend, is het ‘kleine’ Blind To The Beautiful waarmee Zwolle, met een stichtelijk woordje vooraf, wordt uitgezwaaid.

Alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld valt de score aan de goede kant uit. Ondanks dat Fish het zo nu en dan uit zijn tenen, die zich tegenwoordig in orthopedisch schoeisel bevinden, moet halen weet de beste man het publiek ruim twee uur te boeien. Prima muziek, sterke teksten, indrukwekkende beelden, geestige inleidingen en een sporadische mispeer in een intieme setting zijn daarvoor een garantie.

Setlist

  1. Perfume River
  2. Feast of Consequences
  3. Manchmal
  4. Arc of the Curve
  5. The High Wood
  6. High Wood
  7. Crucifix Corner
  8. The Gathering
  9. Thistle Alley
  10. The Leaving
  11. Slàinte Mhath
  12. Vigil
  13. All Loved Up
  14. Big Wedge
  15. Heart of Lothian
  16. Incubus
  17. Blind To The Beautiful

Fotografie: Gijs de Boer

Links