Crucifyre – Black Magic Fire

Crucifyre – Black Magic Fire
Pulverised Records, 2014

Een plaat die afkomstig is vanonder de vleugels van Pulverised Records staat doorgaans niet in het teken van moderniteit. Wie bekend is met de Zweden van Crucifyre weet ook dat dit kwintet zijn muzikale invloeden uit de tijden van weleer onttrekt. Een klassieke win-winsituatie dus, voor de metalliefhebber die nog altijd moeite heeft met afscheid nemen van de jaren ’80 van de vorige eeuw. Crucifyre is inmiddels toegekomen aan langspeler numero twee: Black Magic Fire (kan het ‘oldschooler’?).

We pakken de ingrediënten even bij de kloten: Ouderwetse heavy thrash, een vleug black voor het duistere randje, een gruizig basgeluid, riffs die ontzettend effectief werken maar tevens ontzettend herkenbaar zijn en teksten over hellevuur, ons aller Satan, het einde van de wereld en tot slot eigenlijk alles wat brandbaar is. Het enige wat misschien een beetje buiten de oldschoolboot valt, is de heldere productie die het geheel echter prima weergeeft. Van dofheid geen sprake dus, en dat is in dit geval helemaal niet erg. Dit is headbangvoer voor eenieder die kan genieten van Venom, Sodom (luister eens naar One and One Is One) maar ook Darkthrone en Celtic Frost. Gewoonweg lekker ouderwets en tegelijkertijd een geslaagd feestje der herkenning, inclusief gemeen klinkende vocalen. Een nummer als Anneliese bevat zo’n beetje alles waar deze band voor staat. Wil je het toch iets sneller? Pak dan Wolf’s Hour er eens bij, want aan rammelende blastbeats is hier geen gebrek.

Laten we eerlijk zijn. De tijd waarin bands als deze echt hoge ogen gooiden, ligt ver achter ons. Crucifyre heeft echter wel het talent om oldschool thrash/black heerlijk authentiek en toch fris te laten klinken. Satan zal meermaals de hand aan zichzelf slaan bij het beluisteren van Black Magic Fire, want dit is wat hij wil horen.

Tracklisting:
Crucifyre - Black Magic Fire

  1. Apocalypse Whore
  2. Black Magic Fire
  3. Pentagram Palms
  4. Baphomet’s Revenge
  5. Funeral Pyre
  6. Faces of Death (His Satanic Shadow)
  7. Through the Darkness
  8. Anneliese
  9. Wolf’s Hour
  10. One and One Is One

Line-up:

  • Yasin Hillborg – Drums
  • TG – Gitaar
  • Erik “Tormentor” Sahlström – Vocalen
  • Urban Skytt – Gitaar
  • Henrik “Doltz” Nilsson – Basgitaar

Links: