Nightbringer – Ego Dominus Tuus

Nightbringer – Ego Dominus Tuus
Season Of Mist, 2014

Uit de Amerikaanse underground is dit Nightbringer ondertussen één van de grotere namen aan het worden. Zeker nu men met album nummer vier komt, Ego Dominuss Tuus, wederom op Season Of Mist. Dan weet je dat de aandacht ervoor ook groter gaat worden en dat was al te merken met voorganger Hierophany Of The Open Grave uit 2011. Dat album kreeg destijds al redelijke kritieken en werd gezien als een grote stap voorwaarts dus ik was zeer benieuwd hoe dit album zou uitpakken.

Zoals alle voorgangers heeft ook dit album een flinke speelduur meegekregen, iets wat ik overigens niet snel als storend ervaar. Dit geeft de band de mogelijkheid om alle facetten van zijn sound te laten horen verspreid over tien, over het algemeen vrij lange, nummers. Waar vaak hoge blastsnelheden worden gehaald en tremelopicking-riffs de boventoon voeren wordt er op dit album sterk gevarieerd met langzamere passages die ervoor zorgen dat er meer lucht komt in de blackmetal van dit gezelschap. Hoewel Amerikaans valt de band niet onder het typische geluid te scharen valt dat bijvoorbeeld Absu heeft. De Noorse invloeden zijn sterk vertegenwoordigd en de lichte toetsen hier en daar geven het zelfs een beetje een Emperor-gevoel mee.

De toegevoegde meer ritualistische kant die de Duistere Heer moet bekoren ontbreekt niet en kent parallellen met labelgenoot Mayhem zonder eenzelfde stijl te hanteren. De zangpartijen zijn duidelijker geworden in vergelijking met de voorganger en ook de gitaarsound is wat voller geworden. Iemand die waarschijnlijk voor een deel medeverantwoordelijk is voor wat meer rust in het geheel is drummer Menthor die op de laatste split ook het drumwerk al verzorgde.

Al met al laat Nightbringer op dit album horen dat het volwassener is geworden zonder echte concessies te doen qua eigen stijl. Ik durf dan ook wel te stellen dat de heren hiermee hun beste album tot nu toe hebben uitgebracht en zich zullen losmaken uit de underground en tussen bands als Watain komen te staan. Liefhebbers van blackmetal moeten dit album zeker gehoord hebben.

Nightbringer Cover
Tracklisting:

  1. Prayer of Naphal
  2. Et Nox Illuminatio Mea In Deliciis Meis
  3. Lantern Of Eden’s Night
  4. Things Which Are Naught
  5. I Am The Gateway
  6. Call Of The Exile
  7. Where Fire Never Dreamt Of Man
  8. The Witchfires Of Tubal-Qayin
  9. Salvation Is The Son Of Leviathan (Alabas In Memoriam)
  10. The Otherness Of Being

Line-up:

  • Naas Alcameth – Gitaar, Bas, Zang
  • Ar-Ra’d al-Iblis – Zang
  • Ophis – Gitaar
  • Menthor – Drum
  • VJS – Gitaar, Bas

Links: