Dawnbringer – Night Of The Hammer

Dawnbringer – Night Of The Hammer
Profound Lore Records, 2014

Op het eerste gehoor brengt dit Amerikaanse gezelschap een vreemde mix van traditionele heavy metal met vikingmetal-invloeden. Meer dan eens wanneer er een nummer wordt ingezet lijkt het op Dio of alsof er een Black Sabbath-achtige song wordt ingezet. Zodra de vocalen erbij komen klinkt het dan weer naar het viking-gebeuren.

Na meerdere luisterbeurten valt het kwartje en val het totaalgeluid op zijn plaats, een mengsel van heavy metal met wat lichte folk- en doominvloeden. In theorie een spannende mix. Hier en daar lukt het ook om deze theorie in praktijk te brengen, echter niet overal.

Minpuntje van Night Of The Hammer is dat er van begin tot eind op vrijwel hetzelfde tempo wordt gemusiceerd. Een tempowisseling zou voor de afwisseling zeer welkom zijn geweest. In Not your Night lukt het wel en dat zorgt er tegen het eind van Night Of The Hammer net op tijd voor dat de aandacht niet verslapt. Zelfs het semi-akoestische One Eyed Sister kan veel meer knallen als het op een lager tempo gespeeld zou worden.

Hetzelfde kan worden gesteld over de vocalen. Deze worden met weinig expressie gezongen en veel variatie in toonhoogte valt evenmin te bespeuren. Uitzondering is het door King Diamond beïnvloede Funeral Child.

Waren deze minpuntjes er niet geweest, dan was het eindcijfer hoger geweest. Wellicht dat hieraan gewerkt kan worden. In beginsel is het namelijk wel een interessante combinatie die hier aan de dag wordt gelegd, en de composities steken goed in elkaar. Het zijn stuk voor stuk songs met een kop en een staart. Spreken eerder genoemde bands je aan en heb je iets van Candlemass in de cd-kast staan, geef dit gerust een kans.

Tracklisting:
Dawnbringer - Night Of The Hammer

  1. Alien
  2. The Burning Of Home
  3. Nobody There
  4. Xiphias
  5. Hands Of Death
  6. One Eyed Sister
  7. Damn You
  8. Not Your Night
  9. Funeral Child
  10. Crawling Off To Die

Line-up:

  • Chris BlackZanger – Vocalen, drums, bass
  • Scott Haskiss – Akoestische gitaar
  • Matt Johnsen – Gitaar
  • Scott Hoffman – Gitaar

Links: