The Osiris Club – Blazing World

The Osiris Club – Blazing World
Indie Recordings, 2014

Een van de bands die op Roadburn 2015 zal gaan spelen is het Britse The Osiris Club. De naam is nog niet heel bekend en Blazing World is dan ook het debuutalbum, al is drummer Andrew Prestidge ook al bekend van Angel Witch. Het concept van deze band is gebaseerd op de boeken van Margaret Cavendish, een Britse schrijfster uit de zeventiende eeuw. De titel van het album is dan ook van een verhaal van Cavendish.

Dit gezelschap speelt progressieve rock, al gaat het in die hoek veel kanten op. De inspiratie komt van de grote progbands als Genesis, King Crimson en ook de psychedelica van Pink Floyd toen Syd Barrett nog in de band zat, maar de invalshoek is heel anders. Het gitaarwerk is vaak vervreemdend en Voivod-achtig met dissonante trekjes en de vocalen zijn zeker niet alledaags, maar deze vallen ook weer niet onder theatraal. Ook is The Osiris Club al vaak vergeleken met het Zweedse Ghost vanwege de presentatie, dit gezelschap heeft namelijk ook mysterieuze kostuums en maskers op. Voor de rest gaat die vlieger niet op aangezien deze Britten een heel stuk ontoegankelijker zijn en geen catchy tracks schrijven. Op Solid Glass worden gracieus bewegende proggy passages afgewisseld met stevig en hoekig rockwerk. Toch is het vooral de titeltrack, met zijn onheilspellende strijkers, onregelmatige ritme en zich op het randje bevindende vocalen, die niet makkelijk in het gehoor ligt. Het geheel heeft een mysterieus en het beogende horrorachtige sfeertje, dit wordt door het creepy orgeltje dat veelvuldig opdoemt nog meer geaccentueerd. Bij The Bell’s komt er een flitsende jaren ’70 synthpartij langs die zo op een plaat van Vangelis had kunnen staan, maar het slaat al snel weer om naar een andere vibe.

Tijdens de eerste luisterbeurten kon ik helemaal niks met deze plaat, nu luister ik hem met plezier. De gitaren staan helemaal niet scherp in de mix, maar hebben een beetje die wollige en warme sound van de progplaten uit de jaren ’70. The Osiris Club is overduidelijk geïnspireerd door deze periode, maar zet hier geen retroschijf neer. Het is excentrieke, sfeervolle en veelvuldig kronkelende muziek die erg intrigerend werkt op de luisteraar. Blazing World is zoals ze het bij Rivella wel eens hebben gezegd: ”een beetje vreemd, maar wel lekker!”

Tracklisting:
The Osiris Club – Blazing World

  1. That’s Not Like You
  2. Solid Glass
  3. Mystery Sells
  4. The Bell’s
  5. Blazing World
  6. Undoing Wrong
  7. Seize Decay
  8. Miles and Miles Away

Line-up:

  • Simon Oakes – Zang
  • Chris Fullard – Gitaar, Synths
  • Raf Reutt – Gitaar
  • Darren Bunting – Bas
  • Andrew Prestidge – Drums

Links: