Posthum – The Black Northern Ritual

Posthum – The Black Northern Ritual
Indie Recordings, 2014

Tijd vliegt. Het is al vijf jaar geleden dat de Noren van Posthum debuteerden met hun .Posthum en dit jaar is het tijd voor plaat nummer drie. Blackmetal die ik vijf jaar terug matig tot ok vond en daar lijkt vandaag niet zo veel verandering in gekomen te zijn met dit nieuwe ritueel.

Het frustrerende aan een band als deze is dat ze tussen twee stijlen blijft hangen en er een eigen, nogal flauw afkooksel van maakt. Met een prima sound, maar nergens met een diepgang of gelaagdheid die me echt meekrijgt. Enerzijds hoor ik het smerige van een Carpathian Forest en het rollende van een Satyricon, maar anderzijds goochelt de band ook met melodische lagen die niet diep genoeg doordringen en contrasteren met het geveinsde venijn. Uitzonderingen op die regel zijn Vinter, waar de focus gelegd wordt op melodische diepgang en atmosfeer, en afsluiter North, waar de band erin slaagt om wel een pakkend verhaal te presenteren met een mooie Walknut-gelaagdheid in de gitaren. Enkel vocaal blijft het naar mijn gevoel wat op de oppervlakte hier.

Noorse blackmetal middenmotors, dit Posthum is en blijft er eentje van. De heren knopen aan bij wat het publiek apprecieert en klinken enorm herkenbaar. Echter niet genoeg om mij echt te boeien. Dit trio moet eraan werken om met die sound ook één van haar twee stijlen verder uit te diepen en het publiek in vervoering te brengen. Dat is zeker nu nog niet het geval.

Tracklisting:

Posthum – The Black Northern Ritual

  1. Demon Black Skies
  2. Condemned
  3. To The Pits
  4. The Black Northern Ritual
  5. Vinter
  6. A Disappearing Sun
  7. North

Line-up:

  • Morten – Drum
  • Mats – Gitaar
  • Jon – Gitaar, Bas, Zang

Links: