Northern Oak – Of Roots and Flesh

Northern Oak – Of Roots and Flesh
Eigen Beheer, 2014

De beginfase van het Engelse Northern Oak was er duidelijk eentje met heel wat veranderingen binnen de line-up, maar sinds hun afgelopen plaat Monuments lijkt alles zo gebleven te zijn als het was. Vier jaar later presenteert dit folkmetalgezelschap langspeler nummer drie.

Na een eerste luisterbeurt dacht ik dat het weer om een Russische band zou gaan, maar de cleane Engelse zang die hier en daar opduikt, veegde dat misverstand van de kaart. De oorspronkelijke reden was die typische fluitdeuntjes die van dit Of Roots and Flesh een erg fleurig en luchtig plaatje maken. Daarop komen echter behoorlijk basic gitaarakkoorden en erg voorspelbare black die wel wat leuke basriedeltjes herbergt. Folky en fleurig dus, maar eigenlijk kan je het merendeel van deze tracks over dezelfde kam scheren en heb je dus ook na enkele tracks genoeg van de aangehouden stijl.

Hier en daar een leuke gitaarlijn, maar meestal een vocale bezieling en melodie die erg aan de oppervlakte blijven, vergezeld van een symfonisch onderlaagje. Iets te weinig verfijnde akoestiek en veel te weinig afwisseling. Als aanrader kan ik echter wel Taken meegeven, waar de band lichtjes wat Agalloch-ziel aanbrengt en ook de viool even wat afwisseling brengt. Goed voor even dus, maar eigenlijk niet iets waar de folkfan wild gaat van worden.

Tracklisting:

Northern Oak – Of Roots and Flesh

  1. The Dark of Midsummer
  2. Marston Moor
  3. Gaia
  4. Nerthus
  5. Isle of Mists
  6. Taken
  7. Requiescant in Pace
  8. The Gallows Tree
  9. Bloom
  10. Of Roots and Flesh
  11. Only Our Names Will Remain
  12. Outro

Line-up:

  • Paul Wib – Drum
  • Chris Mole – Gitaar
  • Catie Williams – Fluit
  • Martin Collins – Zang
  • Richard Allan – Bas
  • Digby Brown – Keyboard

Links: