Krieg – Transient

Krieg – Transient
Candlelight Records, 2014

Als je me vraagt om vijf Amerikaanse blackmetal bands van niveau op te noemen, dan zit Krieg er hoogstwaarschijnlijk wel bij. Een grote naam, maar daarom niet een makkelijk verteerbare band. Dat bewezen Lord Imperial en co. wel vaker. Zes splits en twee EP’s lagen tussen The Isolationist en dit Transient. Stilzitten kunnen ze klaarblijkelijk niet.

Luisteren naar Krieg gebeurt niet in één keer. Wanneer je Transient een eerste keer beluistert dan kan je wel eens het gevoel hebben dat je naar primitieve chaos luistert. Repetitieve black die nostalgisch terugblikt naar begin jaren ’90 en waar er dertien van in een dozijn zijn. Tegen het eind van luistersessie één merk je echter dat je in een dampende draaikolk verzeild ben geraakt die nog steeds erg dof en oldschool aanvoelt, maar net op basis van die typerende repetitiviteit en gemikte veranderingen een smerig sfeertje aanbrengt. Een wazige en occult zaakje op Order of The Solitary Road, wat meer thrashvunzigheid op Return The Fire of traag uitgesmeerde melancholische black op Time, steeds blijft de band inspelen op het psyche. Het voelt aan alsof ze hier en daar de luisteraar even los laat uit een mentale greep om hem of haar dan weer terug te trekken naar de afgrond.

En dan is daar plots het schitterende Walk With Them Unnoticed, wat me meteen een pak heimwee doet krijgen naar de laatste platen van Nachtmystium. Atmosferische lijnen die op swingend tempo gebracht worden en stelselmatig opbouwen naar een kolk van melancholie. Ook Ruin Our Lives doet me fronsen, met een inval die haast te linken valt aan post-rock. Voor even dan, want halverwege valt de boel stil om los te breken met drumgebeuk en oldschool melodische riffing van hoogstaand niveau.

Mindfucken, dat kunnen deze heren zeker. De heren van Krieg spelen op Transient duidelijk wat ze willen, maar verbreken die zwarte, psychedelische stroom eigenlijk nergens. Ze neemt gewoon wat andere vorm aan en het is begrijpelijk dat het hier en daar voor velen wat moeilijk wordt om in die stroom boven te blijven of de rivier niet te verlaten. Klinkt het niet, dan botst het. Bij Krieg is het nooit anders geweest. Hier klink ik er nog eens op.

Tracklisting:

Krieg - Transient

  1. Order of The Solitary Road
  2. Circling The Drain
  3. Return Fire
  4. To Speak With Ghosts
  5. Atlas With a Broken Arm
  6. Time
  7. Winter (Amebix Cover)
  8. Walk With Them Unnoticed
  9. Ruin Our Lives
  10. Home
  11. Gospel Hand

Line-up:

  • J. Dost – Drum
  • N. Jameson – Zang
  • A. Poole – Gitaar
  • D. Sykes – Bas
  • D. Zdanavage – Gitaar

Links: