Epitaph – Crawling Out of the Crypt

Epitaph – Crawling Out of the Crypt
High Roller Records, 2014

De kans is vrij groot dat iedere metalfan wel een band kent met de naam Epitaph, want daar zijn er ruim twintig(!) van met die naam binnen het metalwereldje. Deze heren komen uit Italië en brachten tussen 1988 en 1994 drie demo’s uit, alvorens in de vergetelheid te verdwijnen. Tot nu dan dan, want ze zijn uit de crypte komen kruipen.

Deze Epitaph is de enige van naam, die zich gedeeltelijk in het straatje van de doommetal begeeft. Gedeeltelijk, want de jaren tachtig metal is ook overduidelijk aanwezig. Bands als Doomsword en het latere Memory Garden schieten mij bij het beluisteren van dit album zo maar door het hoofd. Alleen wel een niveautje lager, hetgeen voornamelijk wordt veroorzaakt door de onvaste en allerminst overtuigende cleane zang van zanger Emiliano Coffi. De nummers zelf worden regelmatig ondersteund door keyboards, hetgeen soms goed uitpakt, maar ook irritant kan overkomen zoals bij Daughters of Lot. De heren hebben ook goed geluisterd naar het refrein van Rainbow’s Eyes of Fire, getuige het nummer Sacred and Profane.

Uitschieters staan niet op dit album, het is eigenlijk een beetje vlees noch vis. Te weinig echte doom voor de doomliefhebber, teveel doom voor de metalliefhebber. Maar vanwege de zang is een krappe voldoende al een prestatie. De liefhebbers van vinyl hebben mazzel, deze uitgave bevat met Crying Puppets een bonustrack.

Tracklisting:
Epitaph – Crawling Out of the Crypt

  1. Beyond the Mirror
  2. Ancient Rite
  3. Sacred and Prophane
  4. The Batlle of Inside
  5. Daughters of Lot
  6. Loser One
  7. Necronomicon
  8. Confuse the Light

Line-up:

  • Emiliano Cioffi – Zang
  • Lorenzo Loatelli – Gitaar
  • Nicola Murari – Bas
  • Mauro Tollini – Drums

Links: