The Haunted – Exit Wounds

The Haunted – Exit Wounds
Century Media Records, 2014

Het mocht even duren voordat The Haunted weer eens wat van zich liet horen. Er is dan ook nogal wat gebeurd achter de schermen van het Zweedse collectief. Zanger Marco Aro is na tien jaar weer terug en vervangt zodoende voor de tweede keer Peter Dolving, die de band in 2012 verliet omdat de gebroeders Björler volgens hem meer dachten aan hun pensioen (At The Gates was bezig aan zijn derde farewell tour). Oudgediende Adrian Erlandsson (At The Gates, Paradise Lost, ex-Cradle of Filth) heeft weer plaatsgenomen achter de drumkit en Ola Englund (onder andere ex-Six Feet Under) pakt het gitaar over van Anders Björler. De reden voor de late verschijning van deze recensie heeft minder geldige argumenten…

Toen Unseen in 2011 het levenslicht zag, hadden veel liefhebbers van The Haunted het een beetje gehad. Voor de band geen vrees, want voor velen bleek het (uiteindelijk) erg populaire album juist een heel goede kennismaking te zijn. Als fan van Dolving en goede songwriting kan ik vandaag de dag nog steeds uit de voeten met Unseen. Het was mijns inziens een welkome plaat na twee redelijk afgezaagde albums, voorzien van meer hapklare structuren maar desondanks zeer pakkende, sterke nummers én teksten. Nu ligt Exit Wounds dus al eventjes in de schappen en de mannen van The Haunted pakt eigenlijk de draad weer op waar ze die hebben losgelaten na One Kill Wonder; inderdaad het laatste album van de eerste Aro-periode. Het ligt echter niet aan het stemgeluid van de beste man, daar hij op deze nieuweling veel dynamischer klinkt dan op de andere twee platen waar hij op te horen is. Je zou bijna denken dat hij de Dolving-lijn toch een beetje wil voortzetten. Luister je naar een nummer als Psychonaut dan merk je ook meteen dat The Haunted het hele melodieuze thrashgebeuren weer stevig heeft opgepakt. Typerende riffs, wat meer snelheid, gewoonweg rammen à la The Haunted eigenlijk. Dat het debuutalbum van de band ook weer van groot belang blijkt te zijn, hoor je onder andere in My Enemy, een nummer van nog geen minuut.

The Haunted

Het is eigenlijk heel simpel. Alle factoren (van solo tot riff, van snelle ritmesectie tot vocalen) voor een typisch album van The Haunted zijn aanwezig. Wat de band ermee bereikt? Een tevreden liefhebber van het oude werk. Exit Wounds had het verlengde kunnen zijn van One Kill Wonder, ware het niet dat de band met Dolving aan het roer een plaat in de vorm van Revolver maakte: een album dat niet wordt overtroffen door deze overigens. Gewoon The Haunted, voor de fans die deze band het liefst rechttoe-rechtaan in de strot krijgen geschoven. Niks mis mee, maar mijn jaarlijst zal hij niet halen.

Tracklisting:
 The Haunted - Exit Wounds

  1. 317
  2. Cutting Teeth
  3. My Salvation
  4. Psychonaut
  5. Eye of the Storm
  6. Trend Killer
  7. Time (Will Not Heal)
  8. All I Have
  9. Temptation
  10. My Enemy
  11. Kill the Light
  12. This War
  13. Infiltrator
  14. Ghost in the Machine

Line-up:

  • Ola Englund – Guitars
  • Marco Aro – Vocals
  • Patrik Jensen – Guitars
  • Adrian Erlandsson – Drums
  • Jonas Björler – Bass

Links: