OMSQ – Thrust / Parry

OMSQ – Thrust / Parrry
Navalorama Records, 2014

OMSQ is een instrumentale en experimentele band uit het Brusselse. Een zoektocht op het net heeft mij niets bijgebracht over de betekenis van deze lettercombinatie, maar dat is vast niet het enige gekke aan deze Belgen. Thrust / Parry is de eerste full-length en is, of was, in beperkte oplage beschikbaar om de Engelse tour van deze heren in september te promoten.

De band brengt naar eigen zeggen een ode aan de Italiaanse futuristische kunstenaar Luigi Russolo. Het licht een tipje van de sluier op in het geval van deze muzikanten, want eigenlijk klinkt dit muzikale complex ook behoorlijk futuristisch. Sludge is de aandrijvingskracht van dit gezelschap, maar de band houdt er duidelijk van om op instrumentale wijze te experimenteren met overgangen en geluidsexperimenten die wat vreemd aanvoelen. Tal van samples, bonkende golven die erg abrupt plaats maken voor akoestiek en ondersteunende noise. Het krijgt me allemaal mee tot op zekere hoogte, maar soms is de overlapping wel erg intens en/of ongewoon. Liever voor mij dus een The Outsider, waar op dezelfde partij dieper ingegaan wordt, dan een Limitless dat zijn naam eer aan doet, al komen er zeker Tool-flarden voorbij. Tot slot stel ik me wat vragen over de meerwaarde van het betekenisloze akoestische It All Seems (dat vijftig seconden duurt) en de twee samplebommen die doorgaan als titeltracks.

Misschien is het een beetje als futuristische kunst bij me en kan het er allemaal maar in tot op zekere hoogte. De stijlen worden goed gebracht, sommige stukken zijn psychedelisch erg lekker en toch zijn het de combinaties, overgangen en experimenten van deze heren die me wat zwaar op de maag blijven liggen. Voor de liefhebbers van futuristische en instrumentele sludge/noise dus.

Tracklisting:

OMSQ – Thrust / Parry

  1. Craving
  2. Relapse
  3. Soleil
  4. Noordzee
  5. North Sea
  6. The Outsider
  7. White Suit
  8. It All Seems
  9. (Thrust)
  10. (Parry)
  11. Limitless
  12. 4:48

Line-up:

  • Bertrand D – Drum, Keyboard
  • K54 – Gitaar, Keyboard, Noise
  • Ludovic Sirtaine – Bas, Gitaar, Synth
  • AL WNTR – Gitaar, Bas

Links: