Free Key Bit Chess – Havoc

Free Key Bit Chess – Havoc
Sonic Revolution, 2014

Zo tref je nog eens wat onbekende Duitse heavy metalveteranen. Free Key Bit Chess – zoek het mopje in de bandnaam – is toe aan langspeler nummer twee, na een bestaan van om en nabij de twintig jaar. Het lijkt erop dat de band in het verleden meer fan was van live-platen en EP’s. Ook is Havoc het eerste wat we van hen te horen krijgen in zes jaar tijd.

Heavy metal met een flink pak thrash, wat ook meteen al wil zeggen dat Free Key Bit Chess niet onder de massa NWOBHM-tweedehandsbands valt. Hier en daar steekt even een samenspel à la Iron Maiden de kop op, of een stukje tekst/vocale inval dat doet denken aan oudere Metallica, maar eigenlijk presenteren de Duitsers een eigen product dat mooi binnen de lijntjes blijft. Niet te veel verrassingen, hier en daar wat saai en langgerekt (The Reliever of het doomy Testify), maar ook voorzien van een pak thrash-actie op prima melodieën. Piece of The Action, Pure ****in’ Mayhem en het groovy Emetic zijn op dat vlak zeker aanraders.

Een band die mooi in evenwicht is tussen heavy metal en thrash dus, het valt zeker eens in de smaak. Havoc heeft wat drogere passages, maar het merendeel van de nummers krijgt door die thrash-vibe wel een flinke dosis energie mee. Voorzichtige aanrader voor liefhebbers van beide stromingen.

Tracklisting:

Free Key Bit Chess - Havoc

  1. I Bleed… You Die
  2. Me Against The World
  3. Letters and Cyphers
  4. Piece of The Action
  5. Asylum
  6. The Reliever
  7. Pure Fuckin’ Mayhem
  8. Testify
  9. Emetic
  10. Silence So Loud

Line-up:

  • Harald Bischof – Drum
  • Michael Böttcher – Gitaar
  • Stephan Hoff – Zang
  • Hamid Shoja – Bas

Links: