Raptor – Lonely Boy EP

Raptor – Lonely Boy EP
Eigen Beheer, 2014

Kersverse Nederlandse rockband Raptor stuurde ter kennismaking even de EP Lonely Boy op. Het viertal heren is afkomstig uit Utrecht en brengt rock die behoorlijk modern aanvoelt, zonder al te commercieel te wegen.

Neem je de titeltrack erbij dan wordt duidelijk dat Porcupine Tree een behoorlijke invloed is geweest voor deze heren, maar toch is Raptor een band die niet volledig in dat vaarwater zit. Ergens misschien wat jammer, want het is vooral omdat dit genre een pak toegankelijker en makkelijker klinkt, maar anderzijds is dit ook maar één van de ingrediënten in de muziek van deze heren. De zweverige, spacy vocalen en leuke baslijnen wisselen zo af met een mooi uitgebalanceerde symfonische rocklijnen en modern metal die hier en daar wat grooves vertoont. Voor de geforceerde screams op Until You Die ben ik minder te vinden. Dan liever de cleane stukken die hier en daar nog wat Alice In Chains-flow meekrijgen.

Over het algemeen een plaatje dat er dus wel in kan. Toegankelijk en misschien nog wat makkelijk, vooral als de logge grooves breken met zweverige. Toch toont de a-ritmische insteek op Profound, het dromerige sfeertje op Battles en vooral de erg knappe titeltrack aan dat we nog veel van Raptor mogen verwachten. Iets tussen Tool en Porcupine Tree in? Wie weet.

Tracklisting:

Raptor - Lonely Boy EP

  1. We Arise
  2. Lonely Boy
  3. Until You Die
  4. Battles
  5. Profound

Line-up:

  • Jon Symons – Gitaar, Zang, Bas
  • Wouter Landzaat – Bas, Zang, Gitaar
  • Niek de Jongh – Gitaar
  • Wouter Gevers – Drum

Links: