Nachtmystium – The World We Left Behind

Nachtmystium – The World We Left Behind
Century Media, 2014

Hij is al even uit, deze laatste Nachtmystium. Net omdat het de laatste is heb ik hem extra lang laten liggen “trekken”. Nog eens de volledige discografie doorgenomen, de tieten op deze hoes grondig bestudeerd en vergeleken met die van mezelf. Door de herbeleving van het werk van Nachtmystium heb ik toch weer een wrang gevoel dat een steengoede blackmetalband verloren is gegaan aan de vooruitgangsdrift en druggebruik van enkele heren in dit gezelschap. Die heren zullen we hoogstwaarschijnlijk in andere genres terugzien de komende jaren.

The World We Left Behind dus. De intro is alvast veelbelovend, een creepy strook muziek met percussionele bombast, die we in mindere mate doorheen het album terug zullen horen. Eens Fireheart begint hoor je wat Nachtmystium anno 2014 is. Een gothic rockband die roots heeft in blackmetal. Judd heeft veel te vertellen en doet dat op gekende “zieke” halfhese wijze. Muzikaal valt er niet veel te beleven, alles staat in teken van het verhaal dat Judd wil brengen, zijn slechte ervaringen van de laatste jaren. Akkoord, sommige riffs zijn prima, al steken ze na 100 keer gehoord te hebben in hetzelfde nummer wel tegen. Het lijkt Satyricon wel, maar dan met de ingesteldheid van een Forgotten Tomb en op 110 Volt. On The Other Side zou zomaar een nummer van Sentenced geweest kunnen zijn.

Into the Endless Abyss laat gelukkig wat meer vuurwerk horen en zien, met zowaar een constante spanning, en mix van ouderwetse Noorse (melo)black en psych-elementen die van Nachtmystium de Amerikaanse Enslaved maakten, in diens beste periode. Een zeer fijn nummer. Hierna gaat het weer bergaf met de spanning, het tempo, de intensiteit en het bandgebeuren. Judd vertelt op zijn duizendste gemak verhaaltjes over hoe moeilijk zijn leven wel is, op heel statische en variatieloze wijze. Super als je fan bent van die “wijze”, dodelijk saai voor wie niet meteen verslaafd is aan de Judd-methode. Akkoord, de herkenbaarheid en het “unieke” karakter maakt van dit album een mooie afsluiter voor de fans van de Nachtmysium, die zijn meegegaan doorheen de evolutie. Als op zich staand feit vind ik het echter een zeer mager album dat enorm vlak, zeer voorspelbaar en totaal onschadelijk is. Tear You Down is de uitzondering en mag zeker gehoord worden!

Tracklisting:
Nachtmystium

  1. Intrusion
  2. Fireheart
  3. Voyager
  4. Into the Endless Abyss
  5. In the Abscense of Existence
  6. The World We Left Behind
  7. Tear You Down
  8. On the Other Side
  9. Epitaph for a Dying Star

Line-up:

  • Blake Judd – Keel, Gitaren, Keyboards, Percussie
  • Sam Shroyer – Drums
  • John Porada – Bas

Links: