Voidcraeft – Faceless Epoch

Voidcraeft – Faceless Epoch
Eigen beheer, 2014

Voidcraeft is een Duits blackmetaleenmansproject dat al meerdere malen op Zware Metalen is besproken. De muzikant achter Voidcraeft is dan ook een productief iemand, aangezien de man in 2014 al vijf EP’s en een album op ons heeft afgevuurd. Faceless Epoch kwam in juni uit, hier wordt flink op geëxperimenteerd.


Het gebruik van dissonanten is inmiddels wel normaal in metal en ook het eerdere werk van Voidcraeft zit er vol mee, maar nu is er een stapje verder gezet. De gitaren staan in een microtonale stemming, een toonladder die buiten de westerse muzikale gebruiken valt. Een ander blackmetaleenmansproject genaamd Jute Gyte maakt al lang gebruik van deze stemming en collega Ruben legt het systeem van deze stemming uit in zijn recensie van Discontinuities. Het zijn die microtonale riffs die natuurlijk het meest in het gehoor springen. De gitaarpartijen wringen heel erg en klinken vals, maar dat is technisch gezien niet het geval. In die chaos is de ritmische ondersteuning gelukkig relatief rustig, de partijen zijn vrij simpel gehouden met af en toe wat blastbeatuitbarstingen.

Voidcraeft zet songs neer die wel een structuur hebben, dit liet hij ook horen op het uitstekende Ascectic Elite in 2013. Nu zit de microtonaliteit simpelweg veel te veel in de weg voor mij om ook maar enig luisterplezier aan deze EP te hebben. Flink wat experiment in mijn metal is geen enkel probleem, maar dit is echt een stap te ver.

Tracklisting:
Voidcraeft – Faceless Epoch

  1. Non-Man
  2. Rich in Adversity
  3. Contemplate Your Nullity

Line-up:

  • ??? – Alles

Links: