Stud – Rust On The Rose

Stud – Rust On The Rose
Eigen Beheer, 2014

Het Finse hardrock-ensemble Stud is terug samen. Sinds vorig jaar eigenlijk al, maar de comebackplaat Out of The Darkness kreeg wat minder media-aandacht in vergelijking met opvolger Rust On The Rose. Deze band heeft roots in de jaren ’80 en de lading hardrock die op je afkomt krijgt op die manier ook wel wat van die tijd mee.

Met een erg verzorgde sound dan en bovenal met erg warme gitaren en vocalen gebracht, op de sporadische knijpschreeuwen van zanger Ari na. Deze plaat bestaat uit erg catchy tracks die inspelen op het gevoel (Freedom Call, Playing To Win) of mikken op knapperige grooves en een brede toegankelijkheid. Tracks als Rock’n Roll World of Rust On The Rose tonen ook wel aan dat Accept één van de grote voorbeelden is van deze Finnen. Attitude is er dus, catchiness is er, maar soms dreigt Stud wel wat tracks voor te schotelen die iets te basic blijven doorrocken, zoals dat op I Don’t Know het geval is. Gelukkige is dat één van de uitzonderingen en los van het feit dat de structuur van deze song iets taaier is en Ari weer wat knoeit met zijn stem, klinkt de track door de knappe solo’s en de geluidsproductie nog steeds goed.

Herkenbaar, maar degelijk. Wil je melodische heavy metal die warm en catchy in de oren klinkt, dan snor je deze Finnen maar eens op. Nu nog zonder label, maar hier happen ze wel voor in de nabije toekomst. Rust On The Rose is zowel lieflijk als pikant en is dus voor alle hardrockers troef, van Accept tot Whitesnake.

Tracklisting:

Stud - Rust On The Rose

  1. Raise Your Fist
  2. Rock’n Roll World
  3. Rust On The Rose
  4. We’re Gonna Strike
  5. Poor Man’s Buddy
  6. Promised To Be Mine
  7. Freedom Call
  8. Break The Chains
  9. I Don’t Know
  10. Dangerous
  11. Playing To Win

Line-up:

  • Stenda Kukkonen – Drum
  • Mika Kansika – Gitaar
  • Ari Toivanen – Zang
  • Matti Jalonen – Bas

Links: