Exist – Sunlight

Exist – Sunlight
Eigen Beheer, 2014

Een donderslag bij heldere hemel, dat is dit Exist voor mij. De eerste tonen van opener Writhe doen men maag omkeren met nerveuze technische metal, maar al gauw wordt duidelijk dat dit Sunlight een indrukwekkend staaltje progressieve melodeath is en geen enerverende technische gitaarbrij.

Voor alle duidelijkheid, deze plaat staat wel degelijk vol met technische hoogstandjes en ingewikkeld gitaargeweld, maar dan in een indrukwekkend progressief jasje. Strakke riffs wisselen af met onnavolgbare passages en ingetogen soundscapes. Ook aan agressie ontbreekt het niet, vooral dankzij de sterke vocalen. De eerste naam die bij me opkomt is Between the Buried and Me, de manier waarop melodische progressiviteit wordt verweven met agressieve deathmetal klinkt bekend in de oren.

Sunlight is een bijzonder ambitieus album, want er zijn ook cleane vocalen (mannelijk en vrouwelijk!) te vinden op dit album. Ondanks de uitdagingen die Exist zichzelf stelt, lijkt de band zijn ambitie helemaal waar te maken. Deze plaat klinkt bovendien bijzonder authentiek dankzij een warme productie en betovert regelmatig met indrukwekkend gitaarspel. Als Writhe je kan bekoren dan kan ik je geruststellen dat heel Sunlight je zal bevallen. Een fijne ontdekking en een aanrader op een koude winterdag.

Tracklisting:
 Exist - Sunlight

  1. Writhe
  2. Self-Inflicted Disguise
  3. So We Are
  4. Like the Weather
  5. Vessel
  6. If or When
  7. Sunlight

Line-up:

  • Max Phelps – Giatar, Vocalen
  • Alex Weber – Bas, Vocalen
  • Matthew Clise – Drums
  • Matt Rossa – Gitaar

Links: