Valerian Swing – A U R O R A

Valerian Swing – A U R O R A
Suburban Records, 2014

Elke keer dat ik hunkerde naar experimenten bij Italiaanse bands de afgelopen maanden, maar het niet kreeg, het komt in één klap allemaal voor in de muziek van dit Valerian Swing. In 2008 had voormalig collega Ralph nog wat moeite met deze artrock, maar ik vind dat het er in 2014 al een pak beter voor staat. Dat is ook velen opgevallen, want Valerian Swing verdeelt platen in Europa en Amerika en heeft vorige maand nog in België gespeeld.

De geladenheid zit er uiteraard nog wel in, maar dit progressieve potje muziek wordt nergens te moeilijk om te volgen. Symfonische golven en zwiepende gitaren waarmee een psychedelisch klimaat wordt aangereikt, en waar een mix van moderne rock en instrumentale drukte deze muziek tegelijkertijd richt op het grote publiek en de liefhebbers van progressieve meerwaarde. De synth vibes kunnen me op een track als In Vacuum wel eens te veel worden, maar deze Italianen zijn zich zeer bewust van het feit dat hun lading wel eens te zwaar kan worden. Zo wisselen ze af met rustpunten en bouwen ze op knappe wijze weer op tot die zoete, moderne psychedelische stukken.

Uiteraard moet je er voor zijn, net zoals dat bij elk kunstwerk het geval is. A U R O R A is er eentje die je een paar draaibeurten moet geven alvorens je er wijs uit geraakt, maar vanaf luisterbeurt één weet je al wel of dit keyboardspektakel en de toevoer van moderne rock je zullen liggen. Voor mij is het alvast geen probleem om van dit intense en afwisselende plaatje te genieten.

Tracklisting:

Valerian Swing – A UR O R A

  1. 3 Juno
  2. Scilla
  3. Cariddi
  4. In Vacuum
  5. Spazio
  6. Parsec
  7. Calar Alto

Line-up:

  • Stefano Villani – Gitaar, Zang
  • David Ferretti – Drum
  • Alan Ferioli – Bas

Links: