Primordial – Where Greater Men Have Fallen

Primordial – Where Greater Men Have Fallen
Metal Blade, 2014

De achtste alweer van onze Ierse vrienden van Primordial. De voorgangers spreken bij menigeen al jaren tot de verbeelding met To The Nameless Dead voorop als misschien wel het magnum opus van deze band. Maar hier zullen verschillende meningen over zijn waar we hier verder niet op hoeven ingaan. Feit blijft wel dat op dat album de vroegere klanken van Primordial geheel geïntegreerd werden met de huidige. Liefhebbers zijn er duidelijk in beide kampen te vinden, maar hoe verhoudt het nieuwe album zich?

Kort gezegd is het een voortzetting van Redemption At The Puritan’s Hand wat voor velen absoluut geen straf zal zijn, zo ook niet voor mij. Ook hier combineren ze de unieke klanken van het riffwerk met tegendraadse drumpatronen met daarbovenop de bevlogenheid van de frontman Nemtheanga. En éénieder die hem ooit live aan het werk heeft gezien kan dat beamen. Hetgeen mij het meeste opvalt aan dit album is dat er meer dan eens wordt gekozen voor de meer ingetogen woede. Een spanning die continue geteugeld aanwezig is en soms zelfs omslaat in weemoed waardoor sommige nummers een soort “ballad”-achtig gevoel oproepen.

Laat ik duidelijk zijn en benadrukken dat Primordial ook gewoon nog van leer trekt met een nummer als The Seed Of Tyrants dat gewoon duidelijk teruggrijpt op de blackmetal van weleer. Er is echter ook de openingsknaller Where Greater Men Have Fallen waarin de strijdbaarheid doorklinkt en die oproept tot meeschallen en het maken van vuistbewegingen in de lucht. En juist deze combinaties van nummers maken dit zo’n aantrekkelijk album als geheel.

Wat mij betreft stellen de heren van Primordial met dit album niet teleur en de hoge standaard die ze zichzelf hebben opgelegd weten ze ook ditmaal weer te halen. Als je nog een perfecte soundtrack zoekt voor de aankomende maanden dan moet je dit album zeker in huis halen. Het is nog even de vraag waar deze gaat eindigen in mijn jaarlijst, maar dat hij er in komt is zeker.

Primordial WGMHF
Tracklisting:

  1. Where Greater Men Have Fallen
  2. Babel’s Tower
  3. Come The Flood
  4. The Seed Of Tyrants
  5. Ghosts Of The Charnel House
  6. The Alchemist’s Head
  7. Born To Night
  8. Wield Lightning To Split The Sun

Line-up:

  • A.A. Nemtheanga – Zang
  • Ciáran MacUiliam – Gitaar
  • Simon O’Laoghaire – Drum
  • Micheál O’Floinn – Gitaar
  • Pól MacAmlaigh – Bas

Links: