Crisix – Rise… Then Rest

Crisix – Rise… Then Rest
Apostasy Records 2014

De tweede cd van het Spaanse Crisix werd eerst in eigen land uitgebracht. Nadat het daar de albumcharts haalde, zagen label en band blijkbaar in dat ook Rise… Then Rest op de rest van de wereld losgelaten moest worden. Is dat terecht? Meer dan!

Er wordt een vorm van thrash met lichte crossover-invloeden neergezet die, ik weet dat het paradoxaal klinkt, vernieuwend klinkt. Opener I.Y.F.F. wordt treffend geopend met een ”In Your Fucking Face” uitroep. Daarna volgt geen facial maar een complete bukkake aan uitstortingen van heavy gitaar-riffs. Recht in je gezicht dus.

Het stemgeluid van Juli Baz valt in de categorie ”love-it-orhate-it”. Feit is dat het hoge, benepen klinkende geluid goed aansluit bij de muziek. Het klinkt maniakaal op een manier zoals we die van Macabre kennen. Bij het debuut (The Menace) zat Andy Classen achter de knoppen. Voor Rise …Than Rest wist de band in de persoon van Erik Rutan een andere grootheid te strikken. Zijn bijdrage zorgt voor een krachtige mix waarbij elk instrument goed te horen is en de muziek als geheel in balans blijft.

Tegen het einde van Rise …Than Rest gaat het helaas bergafwaarts. In Waldi Gang wordt het experiment gezocht door een mondharmonica te gebruiken. Dit is op het randje maar Crisix komt ermee weg. In Volcano Face (met bluesy basgitaar intro, kinderstemmetjes en te veel vage overgangen) slaat de band door in het experiment. Doordat er genoeg knallers overblijven op Rise… Then Rest zij het ze vergeven maar kost het wel wat punten. Wanneer op de volgende cd dit soort zaken achterwege worden gelaten en Crisix doet waar het goed in is dan zal de score hoger uitvallen.

Tracklisting:
Crisix- Rise... Then Rest

  1. I.Y.F.F.
  2. Rise…Then Rest
  3. Bring ’em To The Pit
  4. Those Voices Shall Remain
  5. One By One
  6. Frieza The Tyrant
  7. Seven
  8. Army Of Darkness
  9. Volcano Face
  10. Scars Of The Wolf
  11. Waldi Gang
  12. Ace Of Spades (Bonus track)

Line-up:

  • Juli Baz – Vocalen
  • Marc Basqué – Gitaar
  • Albert Requena – Gitaar
  • Bas – Basgitaar
  • Javi Carrión – Drums

Links: