Obituary – Inked in Blood

Obituary – Inked in Blood
Gibtown Music/Relapse Records, 2014

Iedereen heeft wel zo’n oude bekende, vriend of familielid die je maanden of jaren niet zit en wanneer je elkaar weer treft het net lijkt alsof het laatste afscheid nog maar een dag eerder plaatsvond. Zo is het ook met Obituary. De band rond de gebroeders Tardy (John, vocalen en Donald, drums) leverde vijf jaar geleden met Darkest Day de laatste plaat af en is nu weer terug. Vanaf de eerste tonen van Inked in Blood voelt dat heerlijk vertrouwd.

Na een carrière van zo’n vijfentwintig jaar en acht studioalbums weet de wereld wel wat er verwacht kan worden van Obituary. Zompige en zware midtempo deathmetal met daaroverheen een piepend gillerige deathgrunt. Niets meer, niets minder. Deathmetalbands staan sowieso al niet bekend om hun drang tot vernieuwing en Obituary heeft daar al helemaal geen last van. Twaalf nummers lang (veertien op de bonuseditie) draait het op Inked in Blood om dood en verderf en andere vrolijkheden waarbij de band netjes binnen de lijntjes kleurt. Ja, soms gaat het een keertje sneller en speelt Obituary zich richting thrashmetal. Op de machtige afsluiter verzorgt John zijn eigen achtergrondzang en kijkt de band voorzichtig naar hardcore/punk. Maar het zijn allemaal minieme uitstapjes binnen een groter, vertrouwd geheel.

Inked in Blood is niet het beste album van Obituary maar wel een welkome uitbreiding van de catalogus. Het enige vernieuwende zit ‘m in de Kickstartercampagne waardoor fans de totstandkoming van meefinancierden. Verder ontbreekt bassist-van-het-eerste-uur Frank Watkins en is Kenny Andrews de nieuwe gitarist. Voor de muziek maakt dat allemaal niets uit. Ook met kunstwerk nummer negen is Obituary nog steeds Obituary zoals AC/DC altijd AC/DC blijft en Motörhead Motörhead. Daar is helemaal niets mis mee, het leven verandert al zo vaak en zo snel. Fijn dat er daarom altijd zo’n oude vriend uit Tampa, Florida is.

Tracklisting:
Obituary - Inked in Blood 200x200

  1. Centuries of Lies
  2. Violent by Nature
  3. Pain Inside
  4. Visions in My Head
  5. Back On Top
  6. Violence
  7. Inked in Blood
  8. Deny You
  9. Within a Dying Breed
  10. Minds of the World
  11. Out of Blood
  12. Paralyzed With Fear

Line-up:

  • John Tardy – Vocalen
  • Kenny Andrews – Gitaar
  • Trevor Peres – Gitaar
  • Terry Butler – Bas
  • Donald Tardy – Drums

Links: