Helstar – This Wicked Nest

Helstar – This Wicked Nest
AFM Records, 2014

Met enige vertraging is de laatste plaat van het Amerikaanse Helstar aangekomen bij onze redactie. This Wicked Nest kwam uit in april, opnieuw bij AFM Records, en is de opvolger van Glory of Chaos uit 2010. Het dertigjarig bestaan van deze band werd vorig jaar reeds gevierd en het is duidelijk dat deze heren nog lang niet uitgeteld zijn. Ook deze nieuwe plaat bevat weer een pak heavy/thrash songs die behoorlijk wat vuur bevatten.

Geen schatting dus volgens de oude en nostalgische waarde van deze veteranen, maar wel een evaluatie van wat de pot dit jaar schaft. Reeds met Fall of Dominion wordt de gebruikelijke mix van intense heavy metal en vingervlugge thrash aangeboden, met daarop de typerende keelklanken van zanger James. Jammer van de ietwat droge melodische heavy metalpartijen, maar deze sound blijft van een uitstekend niveau en het thrashvenijn bereikt op die manier wel haar doel. Naar mijn gevoel zijn het vooral de tracks die op de tweede helft van de plaat staan die Helstar in topvorm presenteren. It Has Risen en Defy The Swarm bezitten het meeste thrashcharme, maar er is ook de vreemde eend in de bijt Cursed die me behoorlijk ligt met haar melancholische Candlemass-hints.

Oude vossen, ze veranderen dan wel van haarkleur en stijl maar ze verleren hun streken niet. Bij deze Amerikanen is het niet anders. This Wicked Nest is een plaat die misschien niet over de ganse lijn knalt, maar waar elke track toch de nodige oppeppers heeft en waar het muzikale spel nog steeds op herkenbare wijze melodisch verfijnd is. Fans halen hem in huis, maar dit is een plaat die ook elke andere heavy thrasher valt aan te bevelen, mits de stem van James je ding is.

Tracklisting:
Helstar – This Wicked Nest

  1. Fall of Dominion
  2. Eternal Black
  3. This Wicked Nest
  4. Souls Cry
  5. Isla De Las Muñecas
  6. Cursed
  7. It Has Risen
  8. Defy The Swarm
  9. Magormissabib

Line-up:

  • Larry Barragan – Gitaar
  • James Rivera – Zang
  • Jerry Abarca – Bas
  • Robert Trevino – Gitaar
  • Michael Lewis – Drum

Links: