Zato – Mudra Muda

Zato – Mudra Muda
Kinky Star Records, 2014

Zato is een instrumentaal noiserock trio dat de wereld haar spiegelbeeld voorhoudt: verbrokkeld, ruw, rauw, hard, absurd en ogenschijnlijk chaotisch.” Zelfkennis is het begin van alle wijsheid en dit mannelijk trio uit Gent is zonder twijfel dan goed vertrokken naar de wijsheid. Geen idee of de Benelux veel personen telt die open staan voor noiserock, maar dit jaar probeert Zato het wel met een debuutplaat. De heren zijn ook al een zestal jaar actief en leverden reeds een EP af onder de naam Kill Like a King.

Het is niet voor iedereen weggelegd, dat kan al wel gezegd worden. Als ik hier een genre zou moeten opplakken dan zou het eerder progressieve, instrumentale rock zijn, al is noise uiteraard het stokpaardje van Zato. 32 minuten voor een full-length is niet zo lang, behalve dan als die full-length Mudra Muda is. De tracks staan los van mekaar, wat misschien nog wat jammer is, maar het effect dat de band voor ogen heeft (zie introductie) is wel iets dat telkens bereikt wordt. De werkwijze is erg apart: instrumentaal vormt zich een drum- en gitaarloop waar op krakende wijze geluidsgolven worden doorgegoten. Mentaal zoek je ergens in die lading een kapstok en die vind je gek genoeg ook in deze schijnbare chaos, dit in de vorm van de repetitiviteit die stelselmatig wat andere elementen aan de dag legt.

Moeilijk om er een track uit te pikken die boven de rest uittorent, dit moet je meer ervaren als een totaalproduct dat gericht is op een zeker doel. Zato is zonder twijfel ruw, rauw en aanvaardbaar chaotisch, jammer genoeg (door het ophakken in verschillende songs) ook verbrokkeld, maar zeker niet te hard en al zeker niet absurd. Het grootste werkpunt ligt hem denk ik in het werken aan een geheel dat nergens stilvalt. Het kan zijn dat die indeling in relatief korte songs een deel van het plan is, maar esthetisch kan het denk ik alleen maar een meerwaarde vormen en de trip kan alleen maar dieper gaan door ook na te denken over een diepere gelaagdheid. Mudra Muda, ik heb geen idee wat het betekent, maar “alle gekheid op een stokje” zou een vlotte vertaling kunnen zijn. Zeker eens in nuchtere staat proberen om jezelf even te verliezen in doordachte chaos.

Tracklisting:

Zato - Mudra Muda

  1. Poskok
  2. Gulag
  3. Verge of Death
  4. Lewisite
  5. Kava
  6. Ufoscheet
  7. Firewave
  8. Harbin 731
  9. You Don’t Need a Gun To Shoot a Man In The Back
  10. P&S
  11. Chop

Line-up:

  • Daan Mervielde – Gitaar, Keyboard
  • Thomas Cleppe – Bas, Keyboard
  • Sebastiaan Bonte – Drum

Links: