Azooma – A Hymn of The Vicious Monster

Azooma – A Hymn of The Vicious Monster
Xtreem Music, 2014

Een deathmetal debuut-EP uit Iran; om de een of andere reden verwachtte ik niet al te veel. Azooma bewijst echter dat vooroordelen onterecht kunnen zijn en pakt uit met een half uur aan progressieve deathmetal.

Progressief in die zin dat er wat interessante accenten zijn aangebracht in de stijl van deze heren, want er is een erg herkenbare rollende deathmetal aan de gang die hevig beukt en waar zanger Shahin met gewelddadige grunts het geheel stevig aan mekaar plakt. Eén van de toegevoegde elementen is het drukkere gitaarspel dat naar voren komt en waarbij er iets minder houvast is op het ritme. Nergens verliezen deze Iranezen echter de grip op hun concept, maar brengen er zelfs een goed te volgen en afwisselend verhaal in aan. Daarnaast is er ook de leuke toevoeging van wat rustpunten waar de band op Chapter II: Eridanus Supervoid zelfs wat jazzy uit de hoek alvorens op slepende wijze voort te gaan met een atmosferisch stukje op zweverige vocalen. Een enorm contrast dus, dat ook op de aanvullende hoofdstukken weer terugkeert en met zelfs wat oosterse ondertoon, maar de band legt op groovy en progressieve wijze ook weer terug de overgang naar het brutere werk vast.

Ik ben dus zeker te spreken over dit bruut en afwisselend stukje Iranese progressieve death. Op traditionele maat versneden, maar met een progressieve insteek die zeer geslaagd is aangebracht en zowel voor technische diepte als knappe rustpunten zorgt. Persoonlijk had ik zelfs nog meer van die gewaagde snufjes willen horen.

Tracklisting:

Azooma - A Hymn of a Vicious Monster

  1. Preface
  2. Chapter I : Self-Inflected
  3. Chapter II : Eridanus Supervoid
  4. Chapter III : Encapsulated Delusion
  5. Chapter IV : Gyrocompass
  6. Appendix

Line-up:

  • Farid Shariat – Bas
  • Saeed Shariat – Drum
  • Ahmad Tokallou – Gitaar
  • Shahin Vaqfipour – Zang

Links: