Dunkelnacht – Revelatio

Dunkelnacht – Revelatio
WormHoleDeath Records, 2014

Met iet of wat vertraging, dan toch een review van de laatste plaat van Dunkelnacht. De Franse band die draait rond gitarist Heimdall is er eentje die eigenlijk al vrij lang meegaat, maar lang wachtte tot het debuut Atheist Dezekration. Het vervolg hierop draagt de naam Revelatio.

Dunkelnacht is een band die ratelende black met een nostalgische stempel brengt, maar wel speelt met heel wat progressieve elementen. Cleane vocals, gitaarvirtuoze snufjes die erg lekker klinken en ook passen, een sfeervol stukje piano zoals op de titeltrack en behoorlijk technische drumfases. Dit alles wordt in de pot gegooid met bijtende blackmetal die me mede door deze stem wat richting Naglfar doet denken. Recht in je gezicht, maar na verloop van tijd heb je het wel even gehad. Jammer dat je tijdens of na elk progressief moment wel aanvoelt dat de band terug in haar eigen stramien gaat vallen. Dat is voorzien van een stevig tempo, is melodisch strak gebracht en komt dus vocaal ook agressief over, maar ik blijf wel bij deze band het gevoel bewaren dat dit niet natuurlijk klinkt. Eerder klinisch, met erg mechanische drums en vocalen die vol gif klinken, maar ook op eenzelfde lijn blijven doordrammen.

De vinger op de wonde leggen bij deze Fransen blijft dus wat moeilijk. Ik had destijds ook dit probleem bij het debuut. Revelatio heeft eigenlijk alles van een klasseplaat: agressie, goed gebrachte overgangen en progressieve afwisselingen in de muziek met vooral de stukken met clean vocals die bijzonder goed klinken. Het schoentje wringt met het steriele gebeuk, de non-stop bijtende screams en de sound van de plaat. Dit alles zorgt ervoor dat Dunkelnacht als een progressieve blackmetal machine blijft aanvoelen met wat Zweedse onderdelen.

Tracklisting:

Dunkelnacht - Revelatio

  1. The Fall of Entropy
  2. Emergent Primitive Constellations
  3. Ashes From Stellar Oracles
  4. Dissolved Fractal Esoterism
  5. Through The Reign of Lunacy
  6. Le Serment Des Hypocrites
  7. Revelatio
  8. Where Livid Lights Emblaze
  9. Enthroned In The Light
  10. Rebirth of The Black Procession
  11. Post Prophetic Rebellion

Line-up:

  • Heimdall – Gitaar, Programmeren
  • Alkhemohr – Bas
  • Max Goemaere – Drums
  • Frost – Zang

Links: