Tarnkappe – Tussen hun en de zon

Tarnkappe – Tussen hun en de zon
Hammerheart Records, 2014

Liefhebbers van Nederlands(talig)e blackmetal opgelet, dit is sowieso één der belangrijkste releases van eigen bodem dit jaar. Tussen hun en de zon is de debuutplaat van dit trio, bestaande uit Nortfalke (Gheestenland, Kjeld, Krocht, Lugubre, Salacious Gods, enzovoort), Sat (Gheestenland, Krocht, Salacious Gods) en Hrodulfr (de schrijver van de band). Vorig jaar verscheen deze muziek op cassette, nu neemt Hammerheart Records hem volledig terecht over op plaat.

In de promopraat wordt verwezen naar Arckanum, Darkthrone en Burzum, en voor een keer kan ik dat alleen maar beamen. De Burzum naargeestigheid is alomtegenwoordig en voelt heel natuurlijk aan, hier en daar komen zelfs enkele pagan-onderstromingen naar boven. Het blijft echter vooral primitieve haatdragende blackmetal, duister doch krachtig. Geen neerslachtig gedoe, dit is muziek met force. Zeker wanneer een stompend oerbasis-Darkthrone ritme ingezet wordt tussen de benevelde krijsvelden gaat mijn kopje gedwee mee op en neer. Ik krijg in ieder geval zin om de teksten er op na te gaan, die zowel in het Duits, Engels als Nederlands neergepend zijn.

Rauwe black waar je als Nederlander best wel chauvinistisch mag over lopen doen. Geen kloten originaliteit en toch enorm authentiek en naturel klinkend, alsof ze alle drie in de weg gelegd waren om dit soort geknetter en gekweel de wereld in te sturen. Hulde!

Tracklisting:
TK

  1. To Wade In The Blood
  2. Poorten Der Triomf
  3. Rouwmantel
  4. Kraft Der Vernichtung
  5. Mit Ketten Am Leiche
  6. Duister Mijn Geweten
  7. De Verschoppeling
  8. Departure
  9. Als Reuzen Zullen Wij Staan
  10. Kaalslag
  11. Wouddwalen

Line-up:

  • Nortfalke – Keel, Drums, Gitaren
  • Sat – Keel, Bas
  • Hrodulfr – Keel

Links: