Cadaveria – Silence

Cadaveria – Silence
Scarlet Records, 2014

Sinds de vorige release is het Italiaanse Cadaveria, na wat rondgehangen te hebben bij Season of Mist in het vorige decennium, terug beland bij de labels in eigen land. Ook Silence, ondertussen langspeler vijf van de voormalige Opera IX-dame, verschijnt bij Scarlet Records.

Het verwondert ook niet dat Cadaveria niet meer meedoet met de grote spelers op de markt met de nieuwe platen. Het is niet dat hier slechte muziek wordt voorgeschoteld, maar deze balans tussen gothic-, dark-, black- en deathmetal klinkt zeker niet van topniveau. De gothicpartijen klinken echter wel mooi uitgebalanceerd en de melodische gitaarpartijen vormen zeker een meerwaarde. De basis is echter te simplistisch en het screamen en grunten van deze dame blijft zwaar op de maag liggen bij mezelf en ongetwijfeld ook bij menig andere luisteraar. De black-, dark- of horrormetal (zoals de band het op vorige plaat zelf noemde) klinkt niet pakkend genoeg, de deathmetal fracties blijven te braafjes en zorgen niet voor de gewenste versteviging van deze band.

Het maakt niet dat Cadaveria het met deze nieuwe release slecht doet, enkel verschijnt er zoveel beter materiaal, zelfs binnen het genre en zelfs van bands die tot voor kort niet deze naambekendheid hadden. Dit is voer voor de fans van de dame en haar muziek, voor de doorwinterde gothic/darkmetal fans voor wie het niet uitmaakt dat er geen originaliteit te horen is en voor al wie de taaie brokken mee met de gothic sfeermomentjes naar binnen kan happen. Ik verwacht echter meer van dit gezelschap.

Tracklisting:

Cadaveria - Silence

  1. Velo (The Other Side of Hate)
  2. Carnival of Doom
  3. Free Spirit
  4. The Soul That Doesn’t Sleep
  5. Existence
  6. Out Loud
  7. Death, Again
  8. Exercise1
  9. Almost Ghostly
  10. Loneliness
  11. Strangled Idols

Line-up:

  • Killer Bob – Bas
  • Marcelo Santos – Drum
  • Frank Booth – Gitaar
  • Cadaveria – Zang
  • Dick Laurent – Gitaar

Links: