Serpent Venom – Of Things Seen & Unseen

Serpent Venom – Of Things Seen & Unseen
The Church Within Records, 2014

Traditionele doom komt normaal steevast op het bureau van collega Frank terecht, maar toch heb ik me durven wagen aan de nieuwste van de Britten van Serpent Venom. Of Things Seen & Unseen is het vervolg op Carnal Altar uit 2011, maar staat niet voor vernieuwing. Integendeel, deze Britten beheersen een nostalgische sound die traditionele doom combineert met oude heavy metal.

Moest Serpent Venom moeite hebben gedaan om wat moderner en zwaarder te klinken zouden we het vandaag de dag misschien stoner hebben genoemd, maar de ambitie van deze heren is duidelijk: dooooooom. Of Things Seen & Unseen neemt enkele klassieke recepten: zware, trage riffs en vocalen vol weemoed, maar biedt weinig meerwaarde. De gitaren klinken goed maar lijken kracht te missen, terwijl de vocalen maar zelden echt meeslepend zijn. De band lijkt wat te veel binnen de lijntjes te kleuren om echt overtuigend te zijn. Alles klinkt dan wel zoals het hoort, maar gezien de lengte van de nummers (5 tot 8 minuten) zit er iets te weinig vlees aan het bot.

Een bijkomend probleem is het gebrek aan variatie tussen de verschillende nummers. De meeste zijn grotendeels inwisselbaar. Dankbare uitzondering is het sterke Let Them Starve, dat er wel in slaagt van snedig te klinken, vooral tijdens de laatste twee minuten. Het ligt een klein stukje van wat had kunnen zijn, maar spijtig genoeg kan dit album in zijn geheel niet overtuigen. Wel een bonuspuntje voor het heerlijke artwork.

Tracklisting:
 Serpent Venom - Of Things Seen & Unseen

  1. The Penance You Pay
  2. Sorrow’s Bastard
  3. Death Throes at Dawn
  4. The Lords of Life
  5. I Awake
  6. Let Them Starve
  7. Pilgrims of the Sun
  8. Burning Free

Line-up:

  • Gaz – vocalen
  • Paul – drums
  • Roland Scriver – gitaar
  • Nick – bas

Links: